Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης

Στο 0,75% με 1% τα επιτόκια στις ΗΠΑ μετά τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2.000. Ομόφωνη η απόφαση. Με μηνιαίο ρυθμό $47,5 δισ. ξεκινά η μείωση του ισολογισμού τον Ιούνιο. Ο ουκρανικός πόλεμος και τα lockdown στην Κίνα αυξάνουν τα πληθωριστικά ρίσκα.

H Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε όπως αναμενόταν τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στο 0,75% με 1%, ενώ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τον Ιούνιο την περιστολή του ισολογισμού των 9 τρισ. δολαρίων.

Αυτή ήταν η δεύτερη αύξηση επιτοκίων τη φετινή χρονιά και η μεγαλύτερη των τελευταίων 22 ετών.

Η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα έστειλε «σήμα» ότι έρχονται και άλλες αυξήσεις ανάλογου μεγέθους, υπογραμμίζοντας ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή.

Παρά την πτώση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, «οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών και οι πάγιες επενδύσεις των επιχειρήσεων παραμένουν ισχυρές» και «η άνοδος της απασχόλησης εύρωστη», τονίζεται στο ανακοινωθέν που δημοσίευσε η κεντρική τράπεζα μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης. 

Ο πλήθωρισμός παραμένει υψηλός με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα νέα lockdown στην Κίνα να απειλούν να διατήρησουν τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, προειδοποίησε η κεντρική τράπεζα λέγοντας ότι παρακολουθεί προσεκτικά τα πληθωριστικά ρίσκα. 

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τον ισολογισμό των 9 τρισ. δολαρίων κατά 47,5 δισ. δολάρια τον μήνα τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και κατά 95 δισ. δολάρια από τον Σεπτέμβριο και έπειτα. 

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας δεν δημοσίευσαν νέες οικονομικές προβλέψεις.

Πάουελ: Δεν εξετάζουμε αύξηση 75 μονάδων βάσης

Η αμερικανική οικονομία δεν φαίνεται να είναι κοντά σε ύφεση, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, τονίζοντας ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες για μια «ομαλή προσγείωση».

Πρόσθεσε ωστόσο «ότι κάτι τέτοιο δεν θα είναι εύκολο».

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Πάουελ υποστήριξε ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια μέχρι το επίπεδο όπου η ασκούμενη νομισματική πολιτική θα είναι ουδέτερη. Επισήμανε, όμως, ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρο όριο για το «ουδέτερο επιτόκιο» και ότι αν χρειαστεί η κεντρική τράπεζα μπορεί να υιοθετήσει μια περιοριστική νομισματική πολιτική.

Ο ίδιος διευκρίνισε πάντως ότι η Fed δεν εξετάζει μια αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Η αύξηση των επιτοκίων δεν θα είναι ευχάριστη αλλά είναι απαραίτητη για τη σταθεροποίηση των τιμών, σημείωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας.

Η δουλειά μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα εδραιωθεί στην οικονομία ο υψηλός πληθωρισμός, λέγοντας ότι οι υψηλές τιμές είναι δυσάρεστες για όλους και ότι η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών είναι σημαντική για την αγορά εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v