Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλία: Κοντά σε συμφωνία και με Σοσιαλιστές ο Μελανσόν

Φαίνεται πως σχηματίζεται τελικά το αντι-Μακρόν μέτωπο στη γαλλική αριστερή πολυκατοικία, υπό την ηγεσία του Ζαν-Λικ Μελανσόν και με τη συμμετοχή Πράσινων, Κομμουνιστών, αλλά και Σοσιαλιστών. Ήδη ευρωπαϊκές φωνές σπεύδουν να κοινοποιήσουν τους ενδοιασμούς τους.

Γαλλία: Κοντά σε συμφωνία και με Σοσιαλιστές ο Μελανσόν

Το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) κατέληξαν σε κατ' αρχάς συμφωνία για τον σχηματισμό συμμαχίας στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, δήλωσε σήμερα στον ραδιοσταθμό Franceinfo το στέλεχος του LFI Αντριέν Κατενάνς.

«Μπορούμε να νικήσουμε και θα νικήσουμε τον Εμανουέλ Μακρόν, και μπορούμε να το πράξουμε με μια κυβερνητική πλειοψηφία για ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα», δήλωσε ο ίδιος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Η συμφωνία, που προέκυψε ύστερα από εντατικές διαπραγματεύσεις, πρέπει να εγκριθεί από το Εθνικό Συμβούλιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Το LFI τις προηγούμενες μέρες συνήψε παρόμοιες συμφωνίες και με Πράσινους και Κομμουνιστές, δημιουργώντας ένα ενιαίο μέτωπο υπό την ηγεσία του επικεφαλής του LFI Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Σύμφωνα με δηλώσεις του, ο Μελανσόν θέλει να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, ώστε να μην επιτρέψει στον επανεκλεγέντα πρόεδρο Μακρόν να αποκτήσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο μετά τις εκλογές του Ιουνίου και να εφαρμόσει το φιλοεπιχειρηματικό του πρόγραμμα.

Εφόσον επιβεβαιωθεί η συμφωνία, η «Λαϊκή Κοινωνική και Οικολογική Ένωση» θα σηματοδοτήσει τον πρώτο επίσημο συνασπισμό στη γαλλική Αριστερά, μετά το σύμφωνο Σοσιαλιστών-Πράσινων πριν από δύο δεκαετίες. Η αριστερή προεκλογική εκστρατεία θα διακηρύξει πολιτικές που περιλαμβάνουν την αύξηση του κατώτατου μισθού, τον περιορισμό των τιμών στα βασικά αγαθά και τη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 έτη.

Ωστόσο, η συμφωνία του Μελανσόν με Πράσινους, Κομμουνιστές και Σοσιαλιστές πιθανώς εγείρει ανησυχίες στις Βρυξέλλες, όπως γράφει το Politico.

Τη Δευτέρα, στην κοινή διακήρυξή τους, οι Πράσινοι και η Ανυπότακτη Γαλλία δήλωσαν «έτοιμοι να μην υπακούσουν» στους κανόνες της ΕΕ. Πράσινοι ευρωβουλευτές, όμως, επέκριναν αργότερα την κίνηση, υποστηρίζοντας ότι η παράβλεψη της ευρωπαϊκής νομοθεσίας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της Ενωσης.

«Το δίκαιο της ΕΕ υφίσταται ήδη λεκτικές επιθέσεις από άτομα όπως ο [Ούγγρος πρωθυπουργός] Βίκτορ Όρμπαν και ο [αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας] Γιαροσλάβ Κατσίνσκι. Εάν το κάνουν και οι Γάλλοι, υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», έσπευσε να δηλώσει ο Βέλγος Φιλίπ Λαμπέρτς, εκ των επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ιδίως η παρουσία των Σοσιαλιστών, με το κυβερνητικό σοσιαλδημοκρατικό παρελθόν τους, στη νέα αντι-Μακρόν πρωτοβουλία ανανεώνει μια ιδεολογική μάχη με ανοιχτή έκβαση, επισημαίνει η Liberation, τονίζοντας ωστόσο ότι οι εντατικές εσωτερικές διαπραγματεύσεις στην αριστερή γαλλική πολυκατοικία έχει σημειώσει μεγάλα βήματα προόδου.

Πάντως, ο πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, και τελευταίος αρχηγός του κράτους με σοσιαλιστικό χρίσμα, έχει δηλώσει απερίφραστα ότι απορρίπτει τη συμφωνία, η οποία εκτίμησε ότι θα οδηγήσει στην εξαφάνιση του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Παρέπεμψε όμως στην επικείμενη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε προσωπική επιλογή.

Η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν εδραιώθηκε ως κυρίαρχη εκλογική δύναμη της Αριστεράς στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών τον Απρίλιο, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, μόλις μία μονάδα πίσω από την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν, με ποσοστό 22%. Αντίθετα, οι άλλοτε κραταιοί Σοσιαλιστές απέσπασαν μόλις 1,8% των ψήφων, το χαμηλότερο ποσοστό τους όλων των εποχών, ενώ τα άλλα αριστερά κόμματα δεν ξεπέρασαν το 5%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v