Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απίστευτη πληθωριστική έκρηξη στην Τουρκία

Ράλι 70% έκαναν οι τιμές καταναλωτή τον Απρίλιο. Αλμα 118% για τις τιμές ενέργειας και 89% για τα τρόφιμα τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με πέρυσι.

Απίστευτη πληθωριστική έκρηξη στην Τουρκία

Ανέβασε κι άλλο ταχύτητα ο πληθωρισμός της Τουρκίας τον Απρίλιο, μετά το ράλι των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας και του εγχώριου κόστους των τροφίμων, παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν ετησίως κατά 70% (69,97%) τον περασμένο μήνα, μετά την ετήσια άνοδο κατά 61,1% τον Μάρτιο. Η μέση εκτίμηση έρευνας του Bloomberg σε αναλυτές ήταν 67,8%.

Ο μηνιαίος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7,25%, έναντι της μέσης εκτίμησης για 5,75%.

Τα κυριότερα σημεία της έκθεσης για τον πληθωρισμό που δημοσίευσε η Turkstat την Πέμπτη:

Οι τιμές παραγωγού ενισχύθηκαν κατά σχεδόν 7,67% κατά τη διάρκεια του μήνα, ανεβάζοντας τον ετήσιο πληθωρισμό σε περίπου 122%. Τα κέρδη των τιμών στην πύλη του εργοστασίου τροφοδοτούν τις τιμές καταναλωτή καθώς η Τουρκία κατέγραψε τριψήφιο ετήσιο πληθωρισμό χονδρικής για τρίτο μήνα.

Ο πληθωρισμός της ενέργειας σκαρφάλωσε στο 118,2% από 102,9% τον Μάρτιο, καθώς το παγκόσμιο ράλι στα ενεργειακά εμπορεύματα συνέχισε να ενισχύει το κόστος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και των προϊόντων διύλισης.

Οι τιμές των τροφίμων, που αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο του καλαθιού καταναλωτή, αυξήθηκαν 89% ετησίως, από 70,3%.

Ο δομικός δείκτης πληθωρισμού, ο οποίος εξαιρεί τον αντίκτυπο από ευμετάβλητα προϊόντα όπως τα τρόφιμα, η ενέργεια και ο χρυσός, αυξήθηκε στο 52,4% από 48,4%.

Στις σημερινές συναλλαγές, η τουρκική λίρα χάνει 0,7% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία στις 14,84 λίρες ανά δολάριο.

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση τον Απρίλιο, αφότου τα μείωσε κατά 500 μονάδες βάσης στα τέλη του 2021.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v