Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Nein» Γερμανίας στην πρόταση ESM για Ταμείο Σταθερότητας €250 δισ.

Η γερμανική κυβέρνηση αντιτίθεται στη δημιουργία νέου ταμείου στήριξης των κρατών μελών της ευρωζώνης, σύμφωνα με τη Handelsblatt.

«Nein» Γερμανίας στην πρόταση ESM για Ταμείο Σταθερότητας €250 δισ.

Η Γερμανία απέρριψε πρόταση οικονομολόγων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για τη δημιουργία νέου ταμείου στήριξης των κρατών μελών της ευρωζώνης συνολικού μεγέθους 250 δισ. ευρώ, μετέδωσε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt επικαλούμενη κυβερνητικό αξιωματούχο.

«Ο ESM είναι η πυροσβεστική της ευρωζώνης. Αν δεν χρειάζεται να καλούμε κάθε ημέρα την πυροσβεστική, αυτό είναι καλό νέο» ανέφερε γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την πρόταση, η χορήγηση δανείων μπορεί να φθάνει έως το 4% του ΑΕΠ των χωρών, οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω εξωτερικού σοκ, όπως για παράδειγμα του πολέμου στην Ουκρανία. Για να είναι επιλέξιμη μία χώρα δεν θα πρέπει να υπάγεται στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος ή υπερβολικών ανισορροπιών.

Η διάρκεια των δανείων θα είναι έως 10 έτη και το κόστος τους θα καθορίζεται από το επιτόκιο για τα 10ετή ομόλογα που εκδίδει ο ESM συν ένα μικρό περιθώριο 0,1%.

Η μελέτη σημειώνει, επίσης, ότι στην ευρωζώνη υπάρχει δυναμική στις συζητήσεις για τη δημιουργία ενός ταμείου σταθεροποίησης, οι οποίες μπορούν να συνδυαστούν με τη συνεχιζόμενη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v