Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσική υποχώρηση(;) για τις πληρωμές αερίου σε ρούβλια

Επιστολή του ενεργειακού κολοσσού Gazprom προς τους ευρωπαίους πελάτες αναφέρεται σε νέα διάταξη της ρωσικής κυβέρνησης που επιτρέπει τις πληρωμές φυσικού αερίου χωρίς μεσολάβηση της κεντρικής τράπεζας.

Ρωσική υποχώρηση(;) για τις πληρωμές αερίου σε ρούβλια

Η Gazprom έστειλε επιστολή στους ευρωπαίους πελάτες της επιδιώκοντας να τους καθησυχάσει ότι μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν για το φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις, μια ένδειξη ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να διατηρήσει τη ροή του φυσικού αερίου, γράφει το Bloomberg.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες προσπαθούν να βρουν πώς μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αέριο αφού η Μόσχα ζήτησε να γίνουν οι πληρωμές σε ρούβλια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι μια τέτοια κίνηση θα παραβίαζε τις κυρώσεις. Σε Πολωνία και Βουλγαρία έχει ήδη διακοπεί η ροή αερίου και οι προθεσμίες πληρωμής άλλων χωρών λήγουν αυτόν τον μήνα.

Σε μια επιστολή που είδε το Bloomberg, η Gazprom είπε στους πελάτες ότι μια νέα διάταξη που δημοσιεύτηκε από το Κρεμλίνο στις 4 Μαΐου «διευκρινίζει τη διαδικασία» που ορίζεται στο αρχικό διάταγμα για τις πληρωμές σε ρούβλια.

Δεν είναι σαφές εάν η νέα εντολή θα είναι αρκετή για να κατευνάσει τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει πει ότι το άνοιγμα λογαριασμού σε ρούβλια και η συναλλαγή με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας θα παραβίαζε τις κυρώσεις. Η ΕΕ δεν είχε κανένα σχόλιο σήμερα.

Η νέα διάταξη αναφέρει ότι το ξένο νόμισμα που λαμβάνεται από τους αγοραστές θα ανταλλάσσεται σε ρούβλια μέσω λογαριασμών στο Εθνικό Κέντρο Εκκαθάρισης της Ρωσίας.

Η Gazprom ανέφερε στην επιστολή ότι η εντολή διασφαλίζει τη διαφάνεια των ταμειακών ροών από τους ξένους αγοραστές και αποκλείει την πιθανότητα εμπλοκής οποιουδήποτε «τρίτου» στους διακανονισμούς. Η διαδικασία όπως ορίζεται φαίνεται να αποκλείει την υπό κυρώσεις κεντρική τράπεζα της χώρας.

Η Gazprom δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Bloomberg για σχόλιο που στάλθηκε το Σάββατο.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έφερε σε αναστάτωση τις αγορές φυσικού αερίου και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής όταν ζήτησε να πληρωθεί το φυσικό αέριο με νέα διαδικασία που προβλέπει το άνοιγμα λογαριασμού σε ρούβλια. Σε Πολωνία και η Βουλγαρία διακόπηκε η ροή επειδή αρνήθηκαν να συμμετάσχουν με τους νέους όρους, αλλά αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες συνεχίζουν να αναζητούν λύσεις και καθοδήγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το τι επιτρέπεται. Η ΕΕ εξέδωσε ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές στις 22 Απριλίου και υποσχέθηκε να ανταποκριθεί στα αιτήματα των εταιρειών για περισσότερη σαφήνεια.

Η Ρωσία ζήτησε από τις εταιρείες να ανοίξουν δύο λογαριασμούς -έναν σε ευρώ και έναν σε ρούβλια- και όρισε ότι η πληρωμή δεν εκκαθαρίζεται μέχρι να φτάσουν τα ρούβλια. Η ΕΕ έχει δηλώσει ότι αυτό δίνει υπερβολική δύναμη στη Μόσχα και παραβιάζει τις κυρώσεις κατά της κεντρικής τράπεζας. Η ΕΕ προτείνει στις εταιρείες να πληρώσουν σε ευρώ και να ζητήσουν επιβεβαίωση από τη ρωσική πλευρά ότι η συναλλαγή ολοκληρώνεται εκεί.

Στα τέλη Απριλίου, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας εξέδωσε τη δική της διευκρίνιση για την αρχική εντολή του Πούτιν. Η Τράπεζα της Ρωσίας δήλωσε ότι εάν οι ξένοι αγοραστές φυσικού αερίου πλήρωναν στους λογαριασμούς τους σε ξένο νόμισμα με καλή πίστη, το φυσικό αέριο δεν θα απενεργοποιηθεί ακόμη και αν η Gazprombank δεν μετατρέψει αυτά τα κεφάλαια σε ρούβλια, εφόσον αυτό δεν προκλήθηκε εξαιτίας των κυρώσεων.

Ξεχωριστά, η επικεφαλής της Elvira Nabiullina ανακοίνωσε ότι ο μηχανισμός περιορίζει επίσης την περίοδο μετατροπής των ευρώ και των δολαρίων σε ρούβλια σε δύο εργάσιμες ημέρες, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι ανησυχίες της ΕΕ ότι τα κεφάλαια σε ξένο νόμισμα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως δάνειο προς την κεντρική τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v