Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατάργηση του κανόνα της ομοφωνίας στην ΕΕ θέλει η Γερμανία

«Ένα σημείο που είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι ότι υπάρχουν λιγότερες επιλογές βέτο στην εξωτερική πολιτική, ώστε να είμαστε πιο ικανοί να δράσουμε», δηλώνει υπουργός.

Κατάργηση του κανόνα της ομοφωνίας στην ΕΕ θέλει η Γερμανία

Η Γερμανία επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης ως αφετηρία για την περαιτέρω ανάπτυξη της ΕΕ, ενδεχομένως αλλάζοντας τις συνθήκες και να καταργήσει τη λήψη αποφάσεων με ομοφωνία για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, αλλά και την άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας, όπως δήλωσε στη EURACTIV η υφυπουργός Ευρώπης και Κλίματος της Γερμανίας Άννα Λούρμαν σε συνέντευξή της.

«Το όραμά μας είναι να συνεργαστούμε ακόμη πιο έντονα και ακόμη πιο βαθιά στην Ευρώπη», τόνισε η Λούρμαν.

Στην ολομέλεια της Διάσκεψης υποβλήθηκαν σχεδόν 50 προτάσεις, μεταξύ των οποίων, για παράδειγμα, η εγκατάλειψη της αρχής της ομοφωνίας στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ, σημείωσε η Λούρμαν. Τώρα θα ήταν σημαντικό «εμείς, ως ΕΕ, να υλοποιήσουμε και να δρομολογήσουμε επίσης πραγματικά τις θεσμικές μεταρρυθμιστικές διαδικασίες που αναφέρονται στη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης», πρόσθεσε η Λούρμαν.

Η σημασία της διάσκεψης, η οποία λήγει επίσημα σήμερα (9 Μαΐου), είχε ήδη περιγραφεί στη συμφωνία του γερμανικού συνασπισμού. Σε αυτήν αναφέρεται ότι η διάσκεψη θα πρέπει να καταλήξει σε μια «συνταγματική στιγμή» για την ΕΕ και να οδηγήσει σε «περαιτέρω ανάπτυξη προς ένα ομοσπονδιακό ευρωπαϊκό κράτος». Για τον λόγο αυτό, η Λούρμαν υποστηρίζει ότι «τα αποτελέσματα της μελλοντικής διάσκεψης θα πρέπει επίσης να συζητηθούν με ανοιχτό μυαλό, μεταξύ άλλων και με άνοιγμα σε αλλαγές στις συνθήκες».

Κατάργηση της λήψης αποφάσεων με ομοφωνία

«Ένα σημείο που είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι ότι υπάρχουν λιγότερες επιλογές βέτο στην εξωτερική πολιτική, ώστε να είμαστε πιο ικανοί να δράσουμε. Υπάρχουν ήδη επιλογές στο ισχύον συμβατικό πλαίσιο γι’ αυτό. Και θα πρέπει τώρα να συζητήσουμε επίσης από κοινού ως ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα πώς μπορούμε να το επιτύχουμε καλύτερα», δήλωσε η Λούρμαν.

«Ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος δημιούργησε μια εντελώς νέα δυναμική σε αυτόν τον τομέα, επειδή η ΕΕ ενήργησε και αντέδρασε σε αυτόν με ενιαίο και αποφασιστικό τρόπο όσο ποτέ άλλοτε», δήλωσε η Λούρμαν, προσθέτοντας για την κατάργηση της ομοφωνίας ότι «υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση στα κράτη- μέλη ότι πρέπει πραγματικά να λάβουμε μια πιο αποφασιστική κοινή στάση σε αυτό το μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό πλαίσιο. Ως εκ τούτου, νομίζω ότι μια συζήτηση για το θέμα αυτό είναι σίγουρα δυνατή», πρόσθεσε.

Διεύρυνση της ΕΕ

Ωστόσο, η ικανότητα δράσης της ΕΕ συνδέεται επίσης στενά με την προβλεπόμενη διεύρυνσή της, δήλωσε η Λούρμαν, σημειώνοντας ότι «τα δύο ζητήματα πάνε μαζί […] αν η ΕΕ μεγαλώσει, πρέπει επίσης να αναρωτηθούμε στο πλαίσιο αυτό ποια θεσμικά όργανα χρειαζόμαστε γι’ αυτό», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, η Λούρμαν επεσήμανε ότι πρέπει τώρα να «σημειώσουμε σημαντική πρόοδο» με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία το συντομότερο δυνατό.

Η Γερμανίδα υπουργός έκανε σαφές ότι η ΕΕ πρέπει να τηρήσεις τις υποσχέσεις της. «Για μένα είναι σαφές ότι πρέπει να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας. Και υπάρχουν πολύ σαφείς κανόνες στην ενταξιακή διαδικασία. Έτσι, εάν γίνουν μεταρρυθμίσεις, τότε οι χώρες αυτές θα έρθουν ένα βήμα πιο κοντά στην ΕΕ», πρόσθεσε. «Εμείς ως ΕΕ πρέπει να κάνουμε τα μαθήματά μας και να συγκροτηθούμε θεσμικά με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούμε να λειτουργήσουμε καλά και ως ΕΕ των 33 ή και περισσότερων χωρών», πρόσθεσε.

Μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων;

Η Γερμανία είναι πλέον επίσης ανοιχτή σε μια «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων» -μια κίνηση που θεωρούνταν ταμπού υπό την ηγεσία της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

ΠΗΓΗ: Euractiv

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v