Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία-Ουκρανία: Πόλεμος αγωγών απειλεί τη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Η Ουκρανία δηλώνει ότι σταματά η διακίνηση αερίου από κρίσιμο σημείο εισόδου που βρίσκεται σε ελεγχόμενα από Ρώσους εδάφη της, επικαλούμενη «ανωτέρα βία». Η ρωσική Gazprom δηλώνει αδυναμία αποστολής αερίου από εναλλακτική διαδρομή. Τι δείχνουν οι ροές του καυσίμου.

Ρωσία-Ουκρανία: Πόλεμος αγωγών απειλεί τη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Η Ουκρανία και η Ρωσία συγκρούονται για το φυσικό αέριο που αποστέλλεται μέσω αγωγών στην Ευρώπη, σε μια διαμάχη που θα μπορούσε να διαταράξει τον εφοδιασμό που διέρχεται μέσα από ουκρανικά εδάφη για πρώτη φορά μετά την εισβολή, επισημαίνει το Bloomberg.

Η ροή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω ενός από τα δύο βασικά σημεία εισόδου σταματά σήμερα, καθώς οι δυνάμεις κατοχής διακόπτουν τις λειτουργίες, ανέφερε ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Αερίου της Ουκρανίας στον ιστότοπό του. Ενώ ο διαχειριστής του δικτύου είπε ότι το καύσιμο θα μπορούσε να επαναδρομολογηθεί για να αποφευχθούν διακοπές, ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom υποστήριξε ότι η αλλαγή δεν είναι δυνατή, λόγω του τρόπου λειτουργίας του συστήματός του.

Η Ρωσία στέλνει φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας κανονικά παρά τη σύγκρουση, αλλά οι αρχικές παραγγελίες δείχνουν ότι οι συνολικές αποστολές πρόκειται να μειωθούν κατά 18% σήμερα σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα. Η μείωση είναι πιθανό να οδηγήσει τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου ακόμα υψηλότερα.

Από το σημείο, σύμφωνα με το Reuters συνήθως διακινείται το 8% της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Το Κίεβο είχε ήδη προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι οι ενέργειες των στρατευμάτων της στην περιοχή του Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας θα μπορούσαν να φρενάρουν περίπου το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που διοχετεύει στην Ευρώπη. Ο διαχειριστής του δικτύου φυσικού αερίου της Ουκρανίας είπε ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις μέσω του συνοριακού σημείου Sokhranivka, αλλά ότι οι ροές θα μπορούσαν να επαναδρομολογηθούν μέσω της Sudzha.

«Η Ουκρανία δεν φέρει ευθύνη για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω των κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών και η Gazprom ενημερώθηκε σωστά για αυτό», ανέφερε η ουκρανική κρατική εταιρεία ενέργειας Naftogaz σε δήλωση στον ιστότοπό της. Η εταιρεία είπε ότι προσφέρθηκε να επαναδρομολογήσει το φυσικό αέριο, μια αλλαγή που υποστηρίζει ότι δεν παρουσιάζει τεχνικές δυσκολίες και δεν συνεπάγεται πρόσθετο κόστος για τη Ρωσία.

Ένας εκπρόσωπος της Gazprom δήλωσε ότι η εταιρεία ενημερώθηκε από την Ουκρανία για τη διακοπή, αλλά δεν έλαβε καμία επιβεβαίωση «ανωτέρας βίας» (force majeure). Ενώ η εταιρεία πάντως υποστηρίζει ότι η μετάβαση στο σημείο Sudzha θα ήταν τεχνικά αδύνατη, οι παραγγελίες αερίου παρουσιάζουν αύξηση 12% μέσω του συγκεκριμένου σημείου εισόδου.

Η Gazprom υποστηρίζει, επίσης, ότι συνεχίζεται η αποστολή αερίου μέσω της Ουκρανίας αλλά οι όγκοι είναι σήμερα 72 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, αρκετά χαμηλότερα από τα 95,8 εκατομμύρια της Τρίτης.

Το Κρεμλίνο παραμένει στη δέσμευσή του όσον αφορά τις ενεργειακές συμφωνίες, δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ. Την ίδια ώρα η Γερμανία ενημέρωσε ότι ο εφοδιασμός της με φυσικό αέριο είναι ακόμη ασφαλής. Ωστόσο, «παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», σημείωσε το υπουργείο Οικονομίας.

Οι Ευρωπαίοι έμποροι φυσικού αερίου είναι σε συναγερμό, παρόλο που οι τιμές έχουν υποχωρήσει πρόσφατα χάρη στη σταθερή ροή φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου που φτάνουν στην περιοχή και στον ζεστό καιρό. Η Ρωσία προμήθευσε περίπου το 40% της ζήτησης φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέρυσι και περίπου το ένα τρίτο αυτής στάλθηκε μέσω Ουκρανίας, καθιστώντας την κρίκο στην ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου.

Το δίκτυο φυσικού αερίου της Ουκρανίας δήλωσε ότι δεν μπορεί πλέον να δεχτεί ροή φυσικού αερίου μέσω του Sokhranivka από τις 7 το πρωί τοπική ώρα. Οι παραγγελίες διαμετακόμισης μέσω αυτού του σημείου για την Τετάρτη έχουν ήδη μειωθεί στο μηδέν, αλλά οι ροές μέσω του Sudzha αναμένεται να αυξηθούν κατά 12% από την προηγούμενη ημέρα. Αυτό υποδηλώνει ότι ενδέχεται να πραγματοποιηθεί κάποια αλλαγή δρομολόγησης μακριά από τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ουκρανία μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή μεταφορά φυσικού αερίου μόνο μέσω του εδάφους που ελέγχει, γι' αυτό και προσφέρθηκε να αλλάξει δρομολόγιο, ανέφερε η Naftogaz.

Το Sokhranivka και το Sudzha είναι δύο βασικά σημεία στα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που δέχονται ροές από την Gazprom για διαμετακόμιση στην Ευρώπη. Από την Τρίτη, το 27% των ροών περνούσε από το Sokhranivka, με τις υπόλοιπες να περνούν από το Sudzha.

Η Gazprom είπε ότι δεν βλέπει κανένα πρόβλημα στο να συνεχιστεί η αποστολή φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας με κανονικό ρυθμό και ότι εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις προς τους Ευρωπαίους πελάτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v