Ευρωπαϊκός συναγερμός για τις ουκρανικές εξαγωγές τροφίμων

Κίνδυνος παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης από τα «κολλημένα» αγροτικά προϊόντα στα ουκρανικά σύνορα. Τα φορτηγά μένουν μπλοκαρισμένα έως και 1 μήνα. Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για να διακινηθούν 20 εκατ. τόνοι σιτηρών.

Ευρωπαϊκός συναγερμός για τις ουκρανικές εξαγωγές τροφίμων

Να δημιουργηθούν «δίαυλοι αλληλεγγύης» αποκλειστικά για εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να σπάσει ο αποκλεισμός των αγαθών που «απειλεί την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια», αναφέρει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη.

Το σχέδιο, σύμφωνα με το CNN, στοχεύει στην ενοποίηση των ευρωπαϊκών και ουκρανικών υποδομών ούτως ώστε να διακινηθούν 20 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι σιτηρών που πρέπει να ξεκολλήσουν από την Ουκρανία εντός τριμήνου, δήλωσε η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ Αντίνα Βαλεάν.

Χιλιάδες φορτηγά και βαγόνια έχουν μπλοκαριστεί στην ουκρανική πλευρά των συνόρων με αρκετές χώρες της ΕΕ, με μέσο χρόνο αναμονής 16 ημέρες για να περάσουν -που αυξάνεται σε 30 ημέρες σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η Επιτροπή προτρέπει τους διαχειριστές εμπορευμάτων και υποδομών να λάβουν μέτρα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ουκρανικών εξαγωγών, για παράδειγμα διαθέτοντας περισσότερα οχήματα ή επανιεραρχώντας προτεραιότητες και χρονοδιαγράμματα.

Επίσης, ζητείται από τις εθνικές αρχές να επιδείξουν «μέγιστη ευελιξία» ώστε να «επιταχύνουν τις διαδικασίες στα συνοριακά περάσματα» και να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη χωρητικότητα για την προσωρινή αποθήκευση των ουκρανικών εξαγωγών.

Ο αποκλεισμός των προϊόντων — που προέκυψε από τον πόλεμο με τη Ρωσία — προκαλούν παγκόσμια κρίση εφοδιασμού σε βασικά αγαθά διατροφής, όπως σιτάρι και καλαμπόκι.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v