Κομισιόν-Ταμείο Ανάκαμψης: Άντλησε 9 δισ. ευρώ από έκδοση ομολόγων

Επιτυχείς εκδόσεις με προθεσμία λήξης από 3 έως 30 έτη, «για τη στήριξη της ανάκαμψης και της ανθεκτικότητας της Ευρώπης». Υπερκαλύφθηκε η ζήτηση κατά 16 φορές στο 30ετές. Συνολικά το Ταμείο έχει αντλήσει 111 δισ. ευρώ. Η ανακοίνωση της Κομισιόν.

Κομισιόν-Ταμείο Ανάκαμψης: Άντλησε 9 δισ. ευρώ από έκδοση ομολόγων

Επιπλέον 9 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις για τη στήριξη της ανάκαμψης και της ανθεκτικότητας της Ευρώπης στο πλαίσιο του NextGenerationEU συγκεντρώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για την ένατη κοινοπρακτική συναλλαγή που εντάσσεται στο εν λόγω σχέδιο, τέταρτη για το 2022. Η συναλλαγή αφορά νέο τριετές ομόλογο ύψους 6 δισ. ευρώ που λήγει στις 4 Ιουλίου 2025 και συνεχή έκδοση του υφιστάμενου 30ετούς ομολόγου ύψους 3 δισ. ευρώ που λήγει στις 6 Ιουλίου 2051. Πρόκειται για το πρώτο τριετές ομόλογο που εκδίδει η Επιτροπή στο πλαίσιο της διαφοροποιημένης χρηματοδοτικής στρατηγικής της. Με τη συναλλαγή αυτή, οι εκδόσεις ομολόγων της Επιτροπής καλύπτουν πλέον όλο το φάσμα των προθεσμιών λήξης (από 3 έως 30 έτη).

Οι επενδυτές έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις συναλλαγές. Το 30ετές ομόλογο έχει υπερκαλυφθεί πάνω από 16 φορές, με προσφορές που υπερβαίνουν τα 48 δισ. ευρώ, γεγονός που καθιστά την έκδοση την πλέον υπερκαλυφθείσα συναλλαγή του NextGenerationEU μέχρι σήμερα. Τα κεφάλαια που συγκεντρώνονται θα συνεχίσει να τα χρησιμοποιεί η Επιτροπή για τη στήριξη της ανάκαμψης και της ανθεκτικότητας της Ευρώπης και για τη χρηματοδότηση των κρατών μελών στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στο πλαίσιο άλλων προγραμμάτων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη συναλλαγή, ο επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης Γιοχάνες Χαν δήλωσε: «Η επιτυχής ολοκλήρωση της συναλλαγής αποτελεί άλλη μια απόδειξη του ενδιαφέροντος που συγκεντρώνει η ΕΕ ως εκδότρια, ακόμη και σε ασταθείς αγορές. Τα κεφάλαια που συγκεντρώνονται συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις κοινότητες της ΕΕ, στηρίζοντας την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα της Ευρώπης».

Μετά τη συναλλαγή, η Επιτροπή έχει εκδώσει 111 δισ. ευρώ σε μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenerationEU, εκ των οποίων 23 δισ. ευρώ έχουν εκδοθεί υπό μορφή πράσινων ομολόγων. Από τον Ιανουάριο του 2022, η Επιτροπή έχει συγκεντρώσει 40 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του σχεδίου ή το 80% του στόχου χρηματοδότησης των 50 δισ. ευρώ που προβλέπεται στο πλαίσιο του προγράμματος για τους πρώτους έξι μήνες του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v