Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Στο 2,7% υποβαθμίζει την πρόβλεψη για το ΑΕΠ στην ευρωζώνη φέτος

Στις χειμερινές προβλέψεις της εκτιμούσε ότι θα έφτανε στο 4%. Αναμένει επίσης ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 6,1% το 2022, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3,5%.

Κομισιόν: Στο 2,7% υποβαθμίζει την πρόβλεψη για το ΑΕΠ στην ευρωζώνη φέτος

Mε 2,7% αναμένεται να τρέξει η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση φέτος και με 2,3% του χρόνου, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ΑΕΠ αναθεωρήθηκε χαμηλότερα, καθώς στις χειμερινές προβλέψεις της ήταν στο 4% και 2,8% αντίστοιχα.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη προβλέπεται στο 6,1% φέτος και στο 2,7% το 2023. Για τη φετινή χρονιά συνολικά, πρόκειται για σημαντική ανοδική αναθεώρηση σε σύγκριση με τις χειμερινές προβλέψεις του 2022 όταν εκτιμούσε ότι θα τρέξει με 3,5%. Ο πληθωρισμός αναμένεται να κορυφωθεί στο 6,9% το δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς και να υποχωρήσει σταδιακά στη συνέχεια.

H απασχόληση στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,2% φέτος, αν και αυτός ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης υποκινείται από την ισχυρή δυναμική του δευτέρου εξαμήνου της περασμένης χρονιάς. Τα ποσοστά ανεργίας προβλέπεται να μειωθούν περαιτέρω, στο 6,7% φέτος και στο 6,5% το 2023 στην ΕΕ και στο 7,3% και το 7,0% φέτος και το 2023 αντίστοιχα στην ευρωζώνη.

Οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις που αφορούν την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη του πολέμου και ιδιαίτερα από τον αντίκτυπό του στις αγορές ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v