Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπερνάνκι: Η Fed έκανε λάθος, τώρα παλεύει με στασιμοπληθωρισμό

Ο πρώην πρόεδρος της Fed, ομολογεί πως «εκ των υστέρων, ναι, ήταν λάθος και νομίζω ότι συμφωνούν ότι ήταν λάθος. Η οικονομία είναι πιθανό να επιβραδυνθεί και ο πληθωρισμός να παραμείνει υψηλός». H αναποτελεσματικότητα και ο φόβος του taper tantrum αλά 2013...

Μπερνάνκι: Η Fed έκανε λάθος, τώρα παλεύει με στασιμοπληθωρισμό

Ο πρώην πρόεδρος της Federal Reserve, Μπεν Μπερνάκι, δήλωσε ότι οι σημερινοί ηγέτες της Fed αντέδρασαν με μεγάλη καθυστέρηση στον αυξανόμενο πληθωρισμό στις ΗΠΑ και ως αποτέλεσμα αντιμετωπίζουν μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού, έναν συνδυασμό στάσιμης ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού.

«Η μελλοντική καθοδήγηση, επιβράδυνε την απάντηση της Fed στο πρόβλημα του πληθωρισμού», είπε ο Μπερνάνκι σε συνέντευξη που μεταδόθηκε στο CNBC τη Δευτέρα. «Νομίζω ότι, εκ των υστέρων, ναι, ήταν λάθος και νομίζω ότι συμφωνούν ότι ήταν λάθος».

Ο επικεφαλής της Fed, Τζ.  Πάουελ και οι συνάδελφοί του επέλεξαν να ανταποκριθούν διστακτικά και σταδιακά στον αυξανόμενο πληθωρισμό επειδή δεν ήθελαν να σοκάρουν τις αγορές με μια επανάληψη του λεγόμενου taper tantrum το 2013, όταν οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν ξαφνικά υπό την ηγεσία του, είπε ο Μπερνάνκι. Ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι το αποτέλεσμα μιας τόσο αργής απάντησης θα είναι μια κακή οικονομική απόδοση, μεταδίδει το Bloomberg.

«Ακόμη και κάτω από το ευνοϊκό σενάριο, θα έχουμε μια επιβράδυνση της οικονομίας», είπε ο Μπερνάνκι στους New York Times. «Θα υπάρξει μια περίοδος τα επόμενα δύο χρόνια όπου η ανάπτυξη θα είναι χαμηλή, η ανεργία θα είναι κάπως αυξημένη και ο πληθωρισμός θα είναι ακόμα υψηλός», προέβλεψε.

«Έτσι θα μπορούσατε να το ονομάσετε: στασιμοπληθωρισμό».

Είναι πολύ ασυνήθιστο για έναν πρώην πρόεδρο της Fed να επικρίνει έναν διάδοχό τουο. Οι προηγούμενοι πρόεδροι Άλαν Γκρίνσπαν και Τζάνετ Γέλεν φάνηκαν να κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν την κριτική. Τα σχόλια του Μπερνάνκι αν και είναι προσεκτικά διατυπωμένα για να μην είναι ιδιαίτερα σκληρά... πονάνε.

Ο Μπερνάνκι έκανε τα σχόλιά του με αφορμή εμφανίσεις του στα ΜΜΕ ενόψει δημοσίευσης του νέου βιβλίου: «Νομισματική Πολιτική τον 21ο αιώνα».

Υπενθυμίζεται, ότι πριν προχωρήσει στην επιθετική γραμμή η Fed είχε δεσμευτεί να μην αυξήσει τα επιτόκια έως ότου η οικονομία φτάσει σε επίπεδο συμβατό με την πλήρη απασχόληση.

Η Fed αύξησε τελικά τα επιτόκια κατά μισή μονάδα νωρίτερα αυτό το μήνα, τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2000 και ο Τζ. Πάουελ είπε ότι παρόμοιες κινήσεις ήταν στο τραπέζι για τις επόμενες δύο συνεδριάσεις, καθώς ο πληθωρισμός εκτοξεύεται.

Οι αξιωματούχοι της Fed ανακοίνωσαν επίσης ότι θα αρχίσουν να συρρικνώνουν τον ισολογισμό ύψους 9 τρισ. δολ. από την 1η Ιουνίου με ρυθμό που θα αυξηθεί γρήγορα στα 95 δισ. δολ. το μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v