Ανήσυχοι οι Γερμανοί για την αναβίωση του στασιμοπληθωρισμού

Πιθανότητα φαύλου κύκλου. Η ΕΚΤ δεν μπορεί να τον θέσει γρήγορα υπό έλεγχο. Ολο και περισσότερα συνδικάτα θα αρχίσουν να απαιτούν υψηλότερες αυξήσεις μισθών ως αντιστάθμισμα. Δημοσκόπηση της McKinsey.

Ανήσυχοι οι Γερμανοί για την αναβίωση του στασιμοπληθωρισμού

Τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της McKinsey καταδεικνύουν ότι η υπ’ αριθμόν ένα ανησυχία των Γερμανών είναι ο πληθωρισμός, με έναν στους τρεις να εκφράζει φόβους για υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και την Bundesbank να προβλέπει ιστορικά υψηλό πληθωρισμό σε ορίζοντα πενταετίας.

Μάλιστα για πολλούς Γερμανούς ο «εκτιμώμενος πληθωρισμός» είναι υψηλότερος από εκείνον που πραγματικά καταγράφεται στη στατιστική.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung βλέπει την πιθανότητα ενός φαύλου κύκλου:

«Ένας κίνδυνος όταν ο εκτιμώμενος πληθωρισμός κινείται σε υψηλά επίπεδα είναι η δημιουργία ενός σπιράλ μισθολογικών και τιμολογιακών αυξήσεων. Εάν συνεχίσει να επικρατεί η άποψη ότι ο υψηλός πληθωρισμός δεν είναι κάτι το προσωρινό.

Αναμένεται να διαρκέσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να τον θέσει γρήγορα υπό έλεγχο, όλο και περισσότερα συνδικάτα θα αρχίσουν να απαιτούν στο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων υψηλότερες αυξήσεις μισθών ως αντιστάθμισμα για τον πληθωρισμό.

Εάν τα συνδικάτα επιβληθούν και υπάρξουν αυξήσεις μισθών, κάτι που από μόνο του είναι ένα σημαντικό ζήτημα, τότε ενδέχεται αυτό να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού».

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v