Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Κάθε ευρω-χώρα να ελέγξει τα δημοσιονομικά της

«Η μάχη δεν μπορεί να κερδηθεί μόνο από την ΕΚΤ, πρέπει να αναλογιστούμε τι μπορεί να κάνει κάθε κράτος-μέλος σε δημοσιονομικό επίπεδο για να μετριάσει τις πληθωριστικές πιέσεις», δήλωσε ο Κρίστιαν Λίντνερ. Όχι σε «αμοιβαιοποίηση χρέους».

Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Κάθε ευρω-χώρα να ελέγξει τα δημοσιονομικά της

«Πολιτικά ανοιχτός στην ιδέα της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας στο εξωτερικό», δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ σε συνέντευξή του σε τέσσερις ευρωπαϊκές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και η Handelsblatt, λίγο πριν από τη διάσκεψη με τους ομολόγους του των G7.

«Σε ό,τι αφορά περιουσιακά στοιχεία ιδιωτών, πρέπει να δούμε τι είναι νομικά εφικτό. Πρέπει να σεβαστούμε τον κανόνα δικαίου, ακόμη κι όταν έχουμε να κάνουμε με Ρώσους ολιγάρχες».

Ερωτηθείς για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως εγγυήτριας της σταθερότητας των τιμών σε καιρούς καλπάζοντος πληθωρισμού, ο Λίντνερ, εκπέμποντας αυστηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, υποστήριξε:

«Η μάχη δεν μπορεί να κερδηθεί μόνο από την ΕΚΤ, πρέπει να αναλογιστούμε τη συγκεκριμένη θέση μας στην ευρωζώνη και τι μπορεί να κάνει κάθε κράτος-μέλος σε δημοσιονομικό επίπεδο για να μετριάσει τις πληθωριστικές πιέσεις».

Επαναλαμβάνει παράλληλα ότι δεν μπορεί να φανταστεί ένα είδος «αμοιβαιοποίησης του χρέους» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πρέπει να υπάρχει μια στενή σχέση ανάμεσα στο εθνικό χρέος, τους οικονομικούς κινδύνους και τους φορείς χάραξης πολιτικής σε επίπεδο κρατών-μελών. Δεν βλέπω κανένα όφελος στο να μοιραζόμαστε τους κινδύνους, πριν οι κίνδυνοι αυτοί μειωθούν», πρόσθεσε.

«Τα ίδια τα κράτη-μέλη της νομισματικής ένωσης ευθύνονται για τα δημόσια οικονομικά τους. Δεν είμαστε υπέρ μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεχίζει να εκδίδει ομόλογα».

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v