Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Γέλεν επιβεβαιώνει το μπλόκο ΗΠΑ στις πληρωμές χρέους από Μόσχα

Η Ουάσιγκτον δεν θα ανανεώσει την εξαίρεση στην εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που επέτρεπε την πληρωμή ομολόγων, τόνισε η Γέλεν. Στο 90% εκτινάσσεται η πιθανότητα χρεοκοπίας της Μόσχας.

Η Γέλεν επιβεβαιώνει το μπλόκο ΗΠΑ στις πληρωμές χρέους από Μόσχα

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν επιβεβαίωσε ότι είναι απίθανο οι ΗΠΑ να επεκτείνουν την εξαίρεση που επέτρεπε στη Ρωσία να πραγματοποιεί πληρωμές ομολόγων σε αμερικανούς επενδυτές.

«Η εκτίμηση ήταν ότι ήταν χρονικά περιορισμένη» είπε η Γέλεν σχετικά με την άδεια που λήγει στις 25 Μαΐου.

Η «εξαίρεση», που εκδόθηκε λίγο μετά την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, έδωσε στη Μόσχα το περιθώριο να πληρώσει κουπόνια ομολόγων, βοηθώντας την να αποφύγει την αθέτηση πληρωμών για το δημόσιο χρέος της.

Δεν έχει ληφθεί κάποια τελική απόφαση, αλλά είναι λογικό να υποθέσουμε ότι η άδεια θα λήξει, τόνισε η Γέλεν σε συνέντευξη Τύπου στη Βόννη της Γερμανίας.

Οι δηλώσεις της Γέλεν έγιναν μια ημέρα αφότου το Bloomberg μετέδωσε ότι το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Στοιχείων Ενεργητικού του Υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να αφήσει την προσωρινή εξαίρεση να λήξει.

Η ασφάλιση για το ρωσικό δημόσιο χρέος (CDS) - που χρησιμοποιείται για την προστασία των επενδυτών από τη μη πληρωμή - εκτινάχθηκε την Τετάρτη, σηματοδοτώντας πιθανότητα 90% αθέτησης υποχρεώσεων εντός ενός έτους. Αυτή η πιθανότητα αυξήθηκε από 77% την Τρίτη, σύμφωνα με το ICE Data Services.

Οι επόμενες πληρωμές χρέους της Μόσχας αναμένονται στις 27 Μαΐου, σε ξένα ομόλογα που λήγουν το 2026 και το 2036. Αυτές οι πληρωμές κινδυνεύουν εάν απαγορευθεί στους αμερικανούς επενδυτές να λαμβάνουν ρωσικά κεφάλαια, αν και υπάρχει περίοδος χάριτος 30 ημερών για τη Ρωσία για να βρει μια λύση, όπως έκανε και νωρίτερα εντός του Μαϊου. 

Και τα δύο ομόλογα έχουν ρήτρες που επιτρέπουν την πληρωμή σε άλλα νομίσματα, αλλά δεν είναι σαφές ότι αυτό θα βοηθήσει τη Ρωσία να ξεπεράσει τα τελευταία εμπόδια των ΗΠΑ. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v