Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μείωση-ρεκόρ στα επιτόκια στεγαστικών δανείων από το Πεκίνο

Το βασικό επιτόκιο των 5ετών δανείων μειώθηκε στο 4,45% από 4,6%. Είναι μια σημαντική κίνηση για την τόνωση της ζήτησης δανείων, καθώς η εμπιστοσύνη καταναλωτών και επιχειρήσεων έχει πληγεί από τα lockdown για την Covid.

Μείωση-ρεκόρ στα επιτόκια στεγαστικών δανείων από το Πεκίνο

Κατά ένα ποσό-ρεκόρ μείωσαν οι κινεζικές τράπεζες το βασικό επιτόκιο για τα μακροπρόθεσμα δάνεια, προχωρώντας σε μια κίνηση που θα ρίξει το κόστος των στεγαστικών δανείων και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αδύναμης ζήτησης δανείων που προκαλείται από την ύφεση της αγοράς ακινήτων και τα lockdown λόγω Covid.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το βασικό επιτόκιο των 5ετών δανείων, σημείο αναφοράς για στεγαστικά δάνεια, μειώθηκε στο 4,45% από 4,6%, σύμφωνα με δήλωση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας την Παρασκευή. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη μείωση από το 2019. Η πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg είχαν προβλέψει πτώση κατά πέντε έως δέκα μονάδες βάσης.

Η περικοπή είναι μια σημαντική κίνηση για την τόνωση της ζήτησης δανείων, καθώς η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων έχει πληγεί από τα lockdown Covid και την ύφεση στον τομέα των ακινήτων, όπου έχει καταγραφεί μια σειρά από χρεοκοπίες εταιρειών καθώς και πτώση των τιμών των κατοικιών. Το χαμηλότερο επιτόκιο θα εφαρμοστεί αμέσως στα νέα στεγαστικά δάνεια, ενώ τα υπάρχοντα στεγαστικά δάνεια δεν θα επανατιμολογηθούν έως την επόμενη χρονιά, το νωρίτερο.

Το επιτόκιο των ετήσιων δανείων παρέμεινε σταθερό, στο 3,70%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v