Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alert στο Πακιστάν: Καταρρέει το νόμισμα, αβέβαιο το πρόγραμμα του ΔΝΤ

Τα συναλλαγματικά αποθεματικά της χώρας καλύπτουν πλέον λιγότερο από δύο μήνες εισαγωγών. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βρίσκονται σε συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αναβιώσουν ένα πρόγραμμα δανείων που έχει σταματήσει.

Alert στο Πακιστάν: Καταρρέει το νόμισμα, αβέβαιο το πρόγραμμα του ΔΝΤ

Πρώτη φορά έπεσε το νόμισμα του Πακιστάν πάνω από τις 200 ρουπίες ανά δολάριο, καθώς η έλλειψη δολαρίων απειλεί να εξελιχθεί σε πλήρη κρίση.

Οπως μεταδίδει το Βloomberg, η ρουπία υποχωρεί 0,5%, στις 200,05 ρουπίες ανά δολάριο την Παρασκευή, ανέφερε η κεντρική τράπεζα στον ιστότοπό της. Τα συναλλαγματικά αποθεματικά της χώρας καλύπτουν πλέον λιγότερο από δύο μήνες εισαγωγών.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βρίσκονται σε συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αναβιώσουν ένα πρόγραμμα δανείων που έχει σταματήσει. Βασικοί όροι θα απαιτούσαν από τον πρωθυπουργό Shehbaz Sharif να αυξήσει τις τιμές των καυσίμων, κάτι που κινδυνεύει να πυροδοτήσει την οργή του κόσμου, με τον πληθωρισμό ήδη στο 13%. Εν τω μεταξύ, ο έκπτωτος πρωθυπουργός Imran Khan έχει απειλήσει να ηγηθεί των διαδηλωτών στους δρόμους που ζητούν πρόωρες εκλογές.

Η ρουπία μπορεί να πέσει έως και τις 210 ανά δολάριο εάν η αβεβαιότητα δεν επιλυθεί, σύμφωνα με τον Samiullah Tariq, επικεφαλής έρευνας στην Pakistan Kuwait Investment Co.

Ο δείκτης KSE-100 στο χρηματιστήριο στο Καράτσι έχει υποχωρήσει τις τελευταίες πέντε διαδοχικές εβδομάδες.

Χρεοκόπησε η Σρι Λάνκα

Η κεντρική τράπεζα της Σρι Λάνκα επιβεβαίωσε πως η χώρα έχασε την καταληκτική προθεσμία για την αποπληρωμή ξένου χρέους, σηματοδοτώντας την πρώτη κρατική χρεοκοπία στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αυτό τον αιώνα, σύμφωνα με τη Moody’s.

Η περίοδος χάριτος των 30 ημερών για τις πληρωμές δύο διεθνών κρατικών ομολόγων έληξε την Τετάρτη, αναγκάζοντας τη χώρα να μπει σε αυτό που ορισμένοι αναλυτές αποκαλούν «σκληρή» χρεοκοπία καθώς η χώρα αντιμετωπίζει οικονομική αλλά και πολιτική κρίση, γράφουν οι FT. Η τελευταία χώρα της Ασίας που αξιολογείται από τη Moody’s που χρεοκόπησε, ήταν το Πακιστάν το 1999.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v