Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπίζνες, πολυεθνικές και ρωσικό rebranding στη σκιά του πολέμου

Οι μεγάλες επιχειρήσεις φεύγουν, οι ρώσοι διάδοχοι έρχονται. Πώς μετεξελίσσονται και μετονομάζονται δυτικές πολυεθνικές που εγκαταλείπουν ή πωλούν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.

Μπίζνες, πολυεθνικές και ρωσικό rebranding στη σκιά του πολέμου

Η McDonald's πουλάει τα εστιατόριά της στη Ρωσία σε έναν από τους τοπικούς δικαιοδόχους της, ο οποίος θα τα ξανανοίξει με νέο όνομα που δεν έχει αποφασιστεί ακόμη - αυτό ίσως είναι το πιο δημοφιλές rebranding εταιρειών που έχουν απομακρυνθεί από τη Ρωσία. Αλλά είναι ένα από τα πολλά.

Δεκάδες δυτικές μάρκες, γράφει το Reuters, έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να αποχωρήσουν από τη ρωσική αγορά λόγω του πολέμου. Και στη θέση τους ξεπηδούν αρκετά νέα ονόματα:

Ελεγκτικές εταιρείες: Το "Big Four" του κλάδου -Deloitte, Ernst & Young, KPMG και PwC- έχουν διακόψει τους δεσμούς τους με τη Ρωσία. Σε τρεις περιπτώσεις, η ρωσική μονάδα έχει ήδη μετονομαστεί.

Η Pricewaterhouse Coopers δήλωσε ότι ο διάδοχος του ρωσικού υποκαταστήματός της ονομάζεται Technologies of Trust. «Μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να χτιστεί εμπιστοσύνη, και να γκρεμιστεί εν μια νυκτί», λέει η νέα εταιρεία.

Η πρώην ρωσική επιχείρηση της Deloitte μετονομάζεται σε Business Solutions and Technologies, ενώ η ρωσική μονάδα της Ernst & Young επαναλειτούργησε ως Audit Technologies and Solutions Centre. Η KPMG έχει ανακοινώσει ότι οι 4.500 συνεργάτες και το προσωπικό της σε Ρωσία και Λευκορωσία θα αποχωρήσουν, χωρίς να διευκρινιστεί εάν η επιχείρηση θα επανεκκινήσει υπό ρωσική ιδιοκτησία. «Όλες οι πτυχές αλληλεπίδρασης θα διευθετηθούν με κάθε πελάτη ξεχωριστά», ανέφερε στις 7 Μαρτίου.

Νομικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες:  Η Zurich Insurance δήλωσε στις 20 Μαΐου ότι συμφώνησε να πουλήσει την επιχείρησή της σε Ρώσους, με διαφορετική επωνυμία που δεν αποκαλύφθηκε. Η ρωσική μονάδα της δικηγορικής εταιρείας Bryan Cave Leighton Paisner επαναλειτούργησε στις 6 Απριλίου υπό ρωσική διαχείριση ως Alumni Partners.

Aκίνητα: Ο γίγαντας των εμπορικών ακινήτων CBRE εγκατέλειψε τη Ρωσία ανακοινώνοντας ότι θα αναλάμβαναν την επιχείρηση οι νυν διευθυντές, υπό την επωνυμία CORE:XP.

Αυτοκίνητα: Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault πρόκειται να πουλήσει σε ρωσικό επιστημονικό ινστιτούτο το πλειοψηφικό μερίδιο που διατηρεί στην αυτοκινητοβιομηχανία Avtovaz, μόλις για ένα ρούβλι και με προοπτική να επανέλθει εντός εξαετίας.

Το εργοστάσιο της Renault Russia στη Μόσχα θα μετονομαστεί σε Moscow Automobile Factory Moskvich, αναβιώνοντας τη σοβιετική μάρκα Moskvich.

Ρούχα: Η πολωνική εταιρεία λιανικής LPP δήλωσε στις 19 Μαΐου ότι αποφάσισε να πουλήσει τη ρωσική εταιρεία RE Trading σε κινεζική κοινοπραξία, «χωρίς κανένα δικαίωμα να χρησιμοποιεί εμπορικές ονομασίες και σήματα ρούχων που ανήκουν στην LPP».

Το πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι η προηγούμενη σήμανση θα αντικατασταθεί σταδιακά με νέα λογότυπα. Εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ένα από τα καταστήματα Sinsay της LPP να εμφανίζει ήδη τη νέα μάρκα: Sin.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v