Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νταβός: Μπαίνει τέλος σε τρεις δεκαετίες παγκοσμιοποίησης

Οι συζητήσεις για την αποπαγκοσμιοποίηση έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Το θέμα θα είναι ψηλά στην ημερήσια διάταξη για τους συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός αυτή την εβδομάδα.

Νταβός: Μπαίνει τέλος σε τρεις δεκαετίες παγκοσμιοποίησης

Κίνδυνο να αντιστραφεί η εποχή της παγκοσμιοποίησης τριών δεκαετιών βλέπουν στελέχη εταιρειών και επενδυτές, καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες ετοιμάζονται να συναντηθούν στην ελβετική πόλη Νταβός για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι γεωπολιτικές συνέπειες από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τη διακοπή των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού που προκαλείται από τον ιό, η πρόσφατη αναταραχή στην αγορά και οι ραγδαία επιδεινούμενες οικονομικές προοπτικές αφήνουν τους ηγέτες των επιχειρήσεων και τους επενδυτές να είναι αντιμέτωποι με ζωτικής σημασίας στρατηγικές αποφάσεις, είπαν αρκετοί σε συνεντεύξεις τους στους FT.

«Η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας επιταχύνθηκε από την πανδημία και τώρα αυτή η εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία... όλες αυτές οι τάσεις εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για έναν κόσμο που αποσυνδέεται», δήλωσε ο José Manuel Barroso, πρόεδρος της Goldman Sachs International και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η επανεθνικοποίηση και η περιφερειοποίηση είχαν γίνει οι τελευταίες τάσεις για τις εταιρείες, επιβραδύνοντας τον ρυθμό της παγκοσμιοποίησης, πρόσθεσε: «Η παγκοσμιοποίηση αντιμετωπίζει τριβή από τον εθνικισμό, τον προστατευτισμό, τον τοπικισμό, τον σοβινισμό, αν θέλετε, ή ακόμη και μερικές φορές την ξενοφοβία και για μένα, δεν είναι ξεκάθαρο ποιος θα κερδίσει».

«Σχεδόν κανείς δεν έχει δει αυτές τις συνθήκες κατά τη διάρκεια της επενδυτικής του καριέρας», σύμφωνα με τον επικεφαλής ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους private equity στον κόσμο. Ο Charles «Chip» Kaye, διευθύνων σύμβουλος της Warburg Pincus, είπε ότι η γεωπολιτική ήταν «στο περιθώριο του τρόπου με τον οποίο σκεφτόμασταν» από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και ότι αυτό «παρείχε ένα ορισμένο οξυγόνο στην παγκόσμια ανάπτυξη». 

Ωστόσο, είπε, η γεωπολιτική ήταν πλέον «στο επίκεντρο» των επενδυτικών αποφάσεων.

«Δεν βελτιστοποιείτε το οικονομικό αποτέλεσμα, δημιουργείτε τριβές στο σύστημα», είπε σχετικά με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις.

Οι συζητήσεις για την αποπαγκοσμιοποίηση μεταξύ των εταιρειών έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Το θέμα θα είναι ψηλά στην ημερήσια διάταξη για τους συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός αυτή την εβδομάδα. 

«Οι εταιρείες λένε ότι χρειάζομαι την παραγωγή μου πιο κοντά στους πελάτες μου», δήλωσε ο Jonathan Gray, πρόεδρος του Blackstone Group.

Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης φαρμακευτικής εταιρείας της Ασίας είπε ότι η εποχή της παγκοσμιοποίησης που βασίζεται σε λειτουργίες outsourcing για τη μείωση του κόστους έχει τελειώσει.

Ο Christophe Weber, διευθύνων σύμβουλος της Takeda, η οποία έχει την έδρα της στο Τόκιο της Ιαπωνίας, δήλωσε ότι οι φαρμακοβιομηχανίες θα συνεχίσουν να επιδιώκουν ανάπτυξη στις διεθνείς αγορές, ιδιαίτερα στην Κίνα, λόγω των υψηλών δυνατοτήτων της. Ωστόσο, η εταιρική εστίαση είχε μετατοπιστεί σε μια πιο βιώσιμη μορφή παγκοσμιοποίησης, είπε: «Είναι θέμα ελαχιστοποίησης του κινδύνου της αλυσίδας εφοδιασμού σας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v