Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπάιντεν: Θα υπερασπιστούμε στρατιωτικά την Ταϊβάν αν επιτεθεί η Κίνα

Η απάντηση του Μπάιντεν φάνηκε να ανατρέπει την πολιτική «στρατηγικής ασάφειας» των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με την οποία η Ουάσιγκτον δεν ξεκαθαρίζει εάν θα υπερασπιζόταν την Ταϊβάν ενόψει μιας στρατιωτικής επίθεσης από την Κίνα. Διαμαρτύρεται το Πεκίνο.

Μπάιντεν: Θα υπερασπιστούμε στρατιωτικά την Ταϊβάν αν επιτεθεί η Κίνα

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί στρατιωτικά την Ταϊβάν εάν η Κίνα εισβάλλει, σε δηλώσεις που έκανε κατά την πρώτη επίσκεψή του στην Ιαπωνία.

«Αυτή είναι η δέσμευση που αναλάβαμε», είπε ο Μπάιντεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο, με τον Φούμιο Κισίντα, τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας. Πρόσθεσε ότι μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν θα «αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή και θα ήταν μια άλλη ενέργεια παρόμοια με αυτό που συνέβη στην Ουκρανία».

Τα σχόλια τη Δευτέρα έγιναν, όπως σημειώνουν οι Financial Times, καθώς οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας και την αποτρεπτική τους ικανότητα, επισημαίνοντας την «ολοένα και πιο καταναγκαστική συμπεριφορά της Κίνας» και την αυξανόμενη πυρηνική απειλή από τη Βόρεια Κορέα.

Η απάντηση του Μπάιντεν φάνηκε να ανατρέπει την πολιτική «στρατηγικής ασάφειας» των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με την οποία η Ουάσιγκτον δεν ξεκαθαρίζει εάν θα υπερασπιζόταν την Ταϊβάν, ενόψει μιας στρατιωτικής επίθεσης από την Κίνα.

Η διφορούμενη αυτή στάση έχει σχεδιαστεί για να προειδοποιήσει την Ταϊπέι να μην κηρύξει ανεξαρτησία, κάτι που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια κινεζική επίθεση, ενώ θα αναγκάσει τον κινεζικό στρατό να το σκεφτεί δύο φορές πριν αναλάβει δράση κατά της Ταϊβάν.

Λίγο μετά την ομιλία του Μπάιντεν στο Τόκιο, ο Λευκός Οίκος είπε ότι η πολιτική των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει. «Επανέλαβε την «πολιτική μιας Κίνας» και τη δέσμευσή μας για ειρήνη και σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. «Επανέλαβε επίσης τη δέσμευσή μας βάσει του νόμου για τις σχέσεις της Ταϊβάν να της παρέχουμε τα στρατιωτικά μέσα για να αμυνθεί».

Στα τέλη του περασμένου έτους, ο Μπάιντεν έκανε παρόμοια σχόλια σχετικά με την υπεράσπιση της Ταϊβάν μιλώντας χωρίς περιστροφές, αλλά αυτές «μαζεύτηκαν» αμέσως από τον Λευκό Οίκο, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπήρξε αλλαγή πολιτικής.

Διαμαρτυρία Κίνας για τη δέσμευση Μπάιντεν να υπερασπιστεί την Ταϊβάν

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε τη Δευτέρα τη δέσμευση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν να υπερασπιστεί στρατιωτικά την Ταϊβάν, εάν η Κίνα τής επιτεθεί.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Wang Wenbin είπε ότι η Κίνα «εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια και έντονη διαμαρτυρία» για τη δήλωση. «Η Ταϊβάν είναι αναπόσπαστο μέρος της κινεζικής επικράτειας», πρόσθεσε.

Δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ «πρέπει να σταματήσουν να υποτιμούν την αποφασιστικότητα και την ικανότητα της Κίνας να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα».

Τόνισε ότι το Πεκίνο δεν θα «επιτρέψει σε καμία χώρα να παρέμβει στις εσωτερικές του υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της Ταϊβάν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v