Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Σκληραίνει τη στάση της η Ουγγαρία

Πιθανώς θα τινάξει τη Σύνοδο Κορυφής στον αέρα η Ουγγαρία, εκτιμούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Πόσα... δισ. ζητά για να συναινέσει σε ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Το παράδειγμα της Ελλάδας, οι εξαιρέσεις και η ευρωπαϊκή πολυγλωσσία.

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Σκληραίνει τη στάση της η Ουγγαρία

Όλο και πιο απίθανο φαίνεται να εγκριθεί η απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη σύνοδο της επόμενης εβδομάδας, καθώς η Ουγγαρία εντείνει τη διαφωνία της, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν είχε δηλώσει εδώ και αρκετές εβδομάδες ότι θα χρειαζόταν μια σύνοδος κορυφής για να σφυρηλατηθεί συμφωνία για το εμπάργκο πετρελαίου, ωστόσο δεν φαίνεται πως επί του παρόντος προτίθεται να κάνει πίσω.

Προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο, η ΕΕ έχει προτείνει ειδική παράταση ενός έτους σε Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία ούτως ώστε να συμμορφωθούν με τη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου. Η Βουδαπέστη ανέφερε ότι θα χρειαζόταν τουλάχιστον 770 εκατ. ευρώ για την ανανέωση της πετρελαϊκής βιομηχανίας της, συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων σε υποδομές στην Κροατία, καθώς και ένα απροσδιόριστο επιπλέον ποσό κεφαλαίων προκειμένου να προσαρμοστεί σε πιθανές απότομες αυξήσεις των τιμών φυσικού αερίου.

Η Επιτροπή, ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια, έχει κάνει λόγο για τις επενδυτικές ανάγκες ύψους 2 δισ. ευρώ σε υποδομές, που ωστόσο δεν έχουν προχωρήσει.

«Η Ουγγαρία και κάποιες άλλες χώρες έθεσαν προβλήματα που νομίζω ότι είναι επιλύσιμα. Ελπίζω να επιβληθεί εμπάργκο πετρελαίου εντός των ημερών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στο Bloomberg.

Η Ουγγαρία κατέθεσε ξανά τις απαιτήσεις της σε υπουργική συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, ζητώντας πρώτα λύσεις και μετά κυρώσεις. Το θέμα πιθανότατα θα δηλητηριάσει την επικείμενη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας, εκτιμά Ευρωπαίος αξιωματούχος με γνώση του παρασκηνίου. Η θέση της Βουδαπέστης φαίνεται πως σκληραίνει, αντί να μαλακώνει, ανέφερε άλλη πηγή.

«Η θέση της ουγγρικής κυβέρνησης είναι σαφής και εμμένουμε σ' αυτήν», δήλωσε στο Bloomberg ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς.

Η υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Γιούντιτ Βάργκα δήλωσε ότι η Ουγγαρία πρέπει να ακολουθήσει μακροπρόθεσμη στρατηγική, που θα περιλαμβάνει επενδύσεις σε τερματικούς σταθμούς και αγωγούς σε άλλα κράτη μέλη.

 

Οι εξαιρέσεις και η Ελλάδα

Ορισμένες χώρες έχουν προτείνει να εξαιρεθεί το πετρέλαιο από το πακέτο κυρώσεων, το οποίο περιλαμβάνει επίσης προτάσεις για αποκοπή περισσότερων τραπεζών από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, απαγόρευση παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε ρωσικές οντότητες, περιορισμούς στις αγορές ακινήτων στην ΕΕ και προσθήκη περισσότερων ατόμων στη λίστα κυρώσεων.

Άλλοι έχουν προτείνει πως τα υπόλοιπα 26 μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μια απαγόρευση του πετρελαίου, χωρίς τη συμμετοχή της Ουγγαρίας.

Βέβαια, τέτοιες ιδέες εγκυμονούν πιθανότητες να αποδυναμωθεί περαιτέρω το πακέτο κυρώσεων και να αρχίσουν κι άλλες χώρες να ζητούν ειδικές εξαιρέσεις. Πρόταση να απαγορευθεί η μεταφορά ρωσικού πετρελαίου μέσω δεξαμενόπλοιων σε τρίτες χώρες ανά τον κόσμο έχει απορριφθεί ήδη αυτόν τον μήνα, ύστερα από ελληνικές αντιρρήσεις.

Η Ουγγαρία, στεριανή χώρα, έχει επιμείνει ότι, προκειμένου να υποστηρίξει την απαγόρευση, θα πρέπει οποιοιδήποτε περιορισμοί να επικεντρωθούν σε θαλάσσιες προμήθειες -- και να εξαιρεθούν οι αγωγοί αγωγών. Ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο είπε ότι θα χρειαστούν 15 έως 18 δισ. ευρώ για την ανανέωση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας του.

Η Ουγγαρία έχει μία από τις χαμηλότερες τιμές καυσίμων στην Ευρώπη, χάρη στο ανώτατο όριο τιμών που εν πολλοίς διασφαλίζουν οι κρατικές επιδοτήσεις και οι φθηνές προμήθειες από τη Ρωσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v