Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλό 18 μηνών χτύπησε η μεταποίηση στην ευρωζώνη τον Μάη

Κατέβασε ταχύτητα η επιχειρηματική δραστηριότητα. Χαμηλό δύο μηνών για τον τομέα υπηρεσιών, χαμηλό δύο μηνών και για τον σύνθετο δείκτη ΡΜΙ που περιλαμβάνει και τις υπηρεσίες και τη μεταποίηση. Τι μηνύματα έρχονται.

Χαμηλό 18 μηνών χτύπησε η μεταποίηση στην ευρωζώνη τον Μάη

Επιβράδυνση σημείωσε τον Μάιο ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) της ευρωζώνης, ο οποίος υπολογίζει τα αποτελέσματα των τομέων υπηρεσιών και μεταποίησης, φτάνοντας στις 54,9 μονάδες, σημείο που είναι το πιο χαμηλό δύο μηνών, σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση της S&P Global, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Τον Απρίλιο ήταν στο 55,8.

Ο δείκτης PMI του τομέα υπηρεσιών μειώθηκε στις 56,3 μονάδες - χαμηλό δύο μηνών επίσης. Εναν μήνα πριν ήταν στο 57,7.

Ο δείκτης μεταποίησης προσγειώθηκε στο 54,4, στο χαμηλότερο επίπεδο 18 μηνών. Τον Απρίλιο ήταν στις 55,5 μονάδες.

«Αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να κορυφώνονται, με τον πληθωρισμό του κόστους πρώτων υλών να μειώνεται για δεύτερο διαδοχικό μήνα και τους περιορισμούς προσφοράς να αρχίζουν να αναφέρονται λιγότερο ευρέως, οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν αυξημένες σε πρωτοφανή επίπεδα», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P. 

Οπως αναφέρει η εταιρεία, η οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης παραμένει ωστόσο ισχυρή τον Μάιο, παρά τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερο από το όριο των 50 μονάδων δείχνει ανάπτυξη, ενώ χαμηλότερα από αυτό δείχνει συρρίκνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v