Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ.Γ. ΟΟΣΑ για παγκόσμιο εταιρικό φόρο: Από 2024 και βλέπουμε...

Τι είπε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, πού οφείλεται το κώλυμα. Βέβαιος ότι τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, κάποια στιγμή...

Γ.Γ. ΟΟΣΑ για παγκόσμιο εταιρικό φόρο: Από 2024 και βλέπουμε...

Ο Mathias Cormann, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, δήλωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ότι θα καθυστερήσει η συμφωνία για παγκόσμιο εταιρικό φόρο, η οποία είχε αρχικά οριστεί για εφαρμογή το 2023, όπως μεταδίδει ο Guardian.

Η συμφωνία αποτελείται από δύο πυλώνες. Ο πρώτος αφορά στην ανακατανομή ορισμένων κερδών από μεγάλες πολυεθνικές, σε χώρες όπου πραγματοποίησαν τις πωλήσεις τους, ενώ ο δεύτερος φέρνει έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή εταιρικού φόρου 15%.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν εξήγησε ότι υπάρχουν «ακόμη κάποιες δύσκολες συζητήσεις σε εξέλιξη σχετικά με τις τεχνικές πτυχές» του πρώτου πυλώνα.

«Θέσαμε σκόπιμα ένα πολύ φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή για να διατηρήσουμε την πίεση και πιστεύουμε ότι αυτό συνέβαλε στη διατήρηση της δυναμικής. Αλλά υποψιάζομαι ότι το πιο πιθανό είναι ότι θα καταλήξουμε σε μια πρακτική εφαρμογή από το 2024 και μετά».

Ο πρώτος πυλώνας αντιμετωπίζει την αντίθεση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ από Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές και συνεπώς αναλυτές έχουν εκτιμήσει ότι η συμφωνία θα μπορούσε να καταρρεύσει εάν οι Δημοκρατικοί χάσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Η Πολωνία έχει αντιδράσεις απέναντι στην οδηγία της ΕΕ, αλλά ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v