Νταβός: Αέρα εξαγορών φέρνει η νέα γεωπολιτική αστάθεια...

Ποιοι παράγοντες μπορεί να επιταχύνουν νέες συμφωνίες και συναλλαγές στη σύγχρονη οικονομική κινούμενη άμμο. Τι ζητούν οι εταιρείες, ποια τα κίνητρά τους. Οι εκτιμήσεις των dealmakers στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Νταβός: Αέρα εξαγορών φέρνει η νέα γεωπολιτική αστάθεια...

Η εμφάνιση μιας νέας γεωπολιτικής τάξης πραγμάτων τα επόμενα χρόνια θα συμβάλει στην ώθηση των διεθνών συγχωνεύσεων και εξαγορών, εκτίμησαν ανώτεροι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Από αμερικανική σκοπιά, ελπίζουμε ότι θα δούμε την εμφάνιση ενός αμερικανοευρωπαϊκού σούπερ μπλοκ που αναδιατάσσει την παγκόσμια τάξη και έχει σημαντικό αντίκτυπο στις συναλλαγές συγχωνεύσεων και εξαγορών», δήλωσε σε πάνελ ο Peter Orszag, διευθύνων σύμβουλος της Lazard Ltd.

Η στροφή των χωρών προς τη στρατηγική αυτονομία και η επιθυμία για μετεγκατάσταση των αλυσίδων εφοδιασμού στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία θα υποστηρίξουν την τάση, δήλωσε η Luisa Gomez Bravo, επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής στην Banco Bilbao Vizcaya Argentaria.

«Θα θέλατε όχι μόνο να έχετε ασφαλείς αλυσίδες εφοδιασμού, αλλά και γεωγραφικά τοποθετημένες έτσι ώστε να μοιράζονται τις ίδιες αξίες», τόνισε.

Ακόμη και πριν από την έναρξη του πολέμου, οι dealmakers ήταν επιφυλακτικοί βλέποντας την προοπτική αύξησης του πληθωρισμού και επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης. Οι παγκόσμιες αξίες συναλλαγών ανέρχονται σε 1,7 τρισ. δολάρια φέτος, μειωμένες κατά 17% σε σχέση με την ίδια περίοδο-ρεκόρ του 2021, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Αν και αναγνωρίζουν τις προκλήσεις, οι συμμετέχοντες στο πάνελ του Νταβός είπαν ότι οι συγχωνεύσεις και εξαγορές δεν δείχνουν απογοητευτικές βραχυπρόθεσμα. Αντίθετα, ισχυρό κίνητρο θα δώσει η ανάγκη του επιχειρηματικού κόσμου να αντιμετωπίσει την άμεση πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.

«Η μετάβαση από το μαύρο στο πράσινο θα είναι μακρά και πολύπλοκη διαδικασία», δήλωσε ο Manvinder Singh Banga, συνεργάτης στην εταιρεία εξαγορών Clayton Dubilier & Rice. «Όπου υπάρχει πολυπλοκότητα, υπάρχει η ευκαιρία να επενδύσουμε στη σωστή τιμή».

Άλλη κινητήρια δύναμη για τη σύναψη συναλλαγών θα είναι η επιθυμία των εταιρειών να αυξήσουν τον όγκο τους, ώστε να είναι σε θέση να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες.

«Αναμφισβήτητα, με την πάροδο του χρόνου έχει γίνει βέλτιστη επιλογή το μεγαλύτερο μέγεθος μιας επιχείρησης», είπε ο Orszag. «Είναι πιο λογικό να είσαι μεγαλύτερος σήμερα, για να μπορείς να αποκομίσεις τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v