Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώην σύμβουλος Ομπάμα: Ακόμα και μια ύφεση μπορεί να μην ρίξει τον πληθωρισμό

Η Fed θα πρέπει να ανεβάσει τα επιτόκια πάνω από το 4%, υποστήριξε ο πρώην οικονομικός σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα, Τζέισον Φούρμαν.

Πρώην σύμβουλος Ομπάμα: Ακόμα και μια ύφεση μπορεί να μην ρίξει τον πληθωρισμό

Γίνεται όλο και περισσότερος λόγος ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed θα προκαλέσουν ύφεση στις ΗΠΑ το επόμενο έτος, αλλά ακόμη και μια ύφεση μπορεί να μην είναι αρκετή για να οδηγήσει χαμηλότερα τον πληθωρισμό, εκτιμά ο Τζέισον Φούρμαν, πρώην επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου Ομπάμα.

Ο Φούρμαν τόνισε επίσης ότι οι αγορές δεν είναι ρεαλιστικές να περιμένουν ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει σε κανονικό επίπεδο αμέσως μετά από μια κακή περίοδο. Στη δεκαετία του 1970, για παράδειγμα, υπήρξαν αρκετές πληθωριστικές εκρήξεις. Οι αγορές εκτιμούν κατά τον ίδιο εσφαλμένα και το πόσο επιθετική θα πρέπει να είναι η Fed καθώς ο ίδιος προβλέπει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να ξεπεράσουν το 4%.

«Κοίταξα την απόδοση του 10ετούς ομολόγου και νομίζω ότι είναι συγκλονιστικό» είπε ο Φούρμαν. «Η απόδοση αυτή ουσιαστικά λέει ότι απλά δεν πιστεύουμε ότι η Fed θα πάει πάνω από το 4%, και πιστεύουμε ότι στην πραγματικότητα θα ρίξει τα επιτόκια στη συνέχεια και θα τα κρατήσει κάτω. Και αυτός είναι ο μόνος τρόπος να το καταλάβουμε» επισήμανε. 

Ο Φούρμαν προειδοποίησε ότι η αντίληψή του για το 10ετές ομόλογο θα εγκυμονούσε περαιτέρω κινδύνους για τις τεχνολογικές μετοχές που έχουν ήδη χτυπηθεί, καθώς ο Nasdaq έχει υποχωρήσει 29% από το τελευταίο υψηλό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v