Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σιγή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επίθεση Ερντογάν σε Μητσοτάκη

Οι ΗΠΑ αναμένουν από την Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία του 2019 για τη Συρία. Ανησυχία για υπονόμευση της περιφερειακής σταθερότητας. Ουδέτερη στάση για την επίθεση Ερντογάν σε Κ. Μητσοτάκη.

Σιγή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επίθεση Ερντογάν σε Μητσοτάκη

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, αρνήθηκε να λάβει θέση για τις άνευ προηγουμένου προσβλητικές δηλώσεις του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, εναντίον του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη μεταδίδει η ιστοσελίδα hellasjournal.

Απαντώντας στην ερώτηση της Hellas Journal, η οποία αφορούσε τις δηλώσεις του Ερντογάν για τον κ. Μητσοτάκη και για το πιθανό ενδεχόμενο η Τουρκία να κτυπήσει την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος δήλωσε:

“Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ περιλαμβανομένων Ελλάδας και Τουρκίας να εργάζονται από κοινού για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, να επιλύουν τις διάφορες τους με διπλωματικό τρόπο και να αποφεύγουν την ρητορική που αυξάνει περαιτέρω την ένταση”.

Ο κ. Πράις αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, η οποiα ενόχλησε σφόδρα τον Ερντογάν. Τόνισε τα εξής: «Η Ελλάδα είναι ένας αναντικατάστατος εταίρος και ένας βασικός νατοϊκός σύμμαχος, και η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος”.

 

Η Συρία

Μια νέα στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία θα υπονόμευε περαιτέρω την περιφερειακή σταθερότητα και θα έθετε σε κίνδυνο την εκστρατεία κατά του ISIS, δήλωσε την Τρίτη σύμφωνα με το Reuters ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, μετά τη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία μπορεί να ξεκινήσει σύντομα νέες επιχειρήσεις.

Ερωτώμενος για τα σχόλια του Ερντογάν τη Δευτέρα, ο Πράις τόνισε ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί πολύ για μια πιθανή αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας στη βόρεια Συρία και αναμένει από τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία του 2019 για τη Συρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v