Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολοκληρωτική ρωσική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία

Οι μάχες στο Ντονμπάς μπορεί να καθορίσουν την τύχη της χώρας, με τη ρωσική στρατιωτική εκστρατεία να βρίσκεται τώρα στην πιο ενεργή φάση της, λέει ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπ. Άμυνας.

Ολοκληρωτική ρωσική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να περικυκλώσουν Ουκρανούς στρατιώτες σε Ντονιέτσκ και Λουχάνσκ και να τους εγκλωβίσουν σε έναν θύλακα στο κύριο ανατολικό μέτωπο, ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποιεί πως η Μόσχα θέλει να καταστρέψει τη βιομηχανική περιοχή Ντονμπάς, όπου και επικεντρώνει τις επιθέσεις της.

Οι ρωσικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο τριών πόλεων στην περιοχή Ντονιέτσκ, συμπεριλαμβανομένης της Σβιτλονταρσκ και η κατάσταση χαρακτηρίζεται από τον Ουκρανό πρόεδρο ως «εξαιρετικά δύσκολη» καθώς «όλη η εναπομένουσα δύναμη του Ρωσικού στρατού επικεντρώνεται τώρα σε αυτή την περιοχή».

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας είπε πως οι μάχες που δίνονται στην ανατολική Ουκρανία μπορεί να καθορίσουν την τύχη της χώρας, με τη ρωσική στρατιωτική εκστρατεία να βρίσκεται τώρα στην πιο ενεργή φάση της.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας είπε πως η Μόσχα επίτηδες επιβραδύνει την επίθεσή της στην Ουκρανία προκειμένου να δώσει περιθώριο στους πολίτες να φύγουν.

Στο μέτωπο της διπλωματίας, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε συνομιλίες με τη Μόσχα για να ξεμπλοκάρουν οι εξαγωγές σιτηρών που βρίσκονται εγκλωβισμένες στην Ουκρανία ως αποτέλεσμα του ρωσικού θαλάσσιου αποκλεισμού. Η ίδια τόνισε πως η Ρωσία χρησιμοποιεί τις προμήθειες τροφίμων ως όπλο με παγκόσμιες επιπτώσεις, όπως κάνει και με τον ενεργειακό κλάδο.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε πως η Ρωσία δεν έχει δει ακόμα το ιταλικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, ελπίζει όμως πως θα το λάβει μέσω διπλωματικών καναλιών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ευρώπης της Γαλλίας, σχολίασε πως η Ουκρανία μελλοντικά θα αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για 20.000 εγκλήματα πολέμου μιλά ο υπουργός Εσωτερικών

Οι ουκρανικές αρχές λένε πως έχουν στοιχεία για 20.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου τους τρεις μήνες αφότου εισέβαλε στη χώρα ο ρωσικός στρατός, την 24η Φεβρουαρίου.

Μόνο η αστυνομία κατέγραψε 13.500 τέτοιες υποθέσεις, δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι στην ουκρανική τηλεόραση.

«Συνεργαζόμαστε με ξένους, εισαγγελείς, ομάδες έρευνας, ειδικούς, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του (ερευνητικού) έργου γίνεται από ουκρανούς αστυνομικούς», διαβεβαίωσε.

Τα αποδεικτικά στοιχεία θα παραδοθούν σε διεθνείς οργανισμούς προκειμένου οι Ρώσοι που κατηγορούνται για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, πρόσθεσε.

Νεαρός Ρώσος στρατιώτης καταδικάστηκε αυτή την εβδομάδα να εκτίσει ισόβια κάθειρξη από ουκρανικό δικαστήριο, στην πρώτη δίκη για έγκλημα πολέμου αφότου άρχισε η εισβολή.

Πηγή: Reuters, dpa, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v