Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σόρος: Η Ευρώπη να βάλει φόρο στις εισαγωγές ρωσικού αερίου

Επιστολή του δισεκατομμυριούχου στον Ιταλό πρωθυπουργό. Ο Ντράγκι είναι «ο πιο ικανός άνθρωπος, έχει πρωτοβουλία και φαντασία», δηλώνει. «Η Ευρώπη είναι η μόνη αγορά» του Πούτιν, πώς μπορεί να ασκηθεί πίεση.

Σόρος: Η Ευρώπη να βάλει φόρο στις εισαγωγές ρωσικού αερίου

Οταν πρόκειται για σημαντικά ευρωπαϊκά ενεργειακά ζητήματα, όπως το αν θα απαγορευτούν οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος είπε ότι ο ηγέτης στον οποίο απευθύνεται είναι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, μιλώντας σε δείπνο την Τρίτη στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο Σόρος είπε ότι έγραψε στον Ντράγκι, εκθέτοντας την άποψή του ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ισχυρότερη θέση από ό,τι νομίζει, όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε σημειώσεις με ημερομηνία 23 Μαΐου οι οποίες στάλθηκαν στον Ντράγκι, ο Σόρος είπε για τον Πούτιν και το φυσικό αέριο: «Η Ευρώπη είναι η μόνη του αγορά».

«Εάν δεν προμηθεύει την Ευρώπη, πρέπει να κλείσει τις πηγές στη Σιβηρία από όπου προέρχεται το φυσικό αέριο», έγραψε ο Σόρος σε ένα αντίγραφο που δόθηκε μετά τις δηλώσεις του στο δείπνο. «Χρειάζεται χρόνος για να κλείσουν και μόλις κλείσουν, είναι δύσκολο να ανοίξουν ξανά, λόγω της παλαιότητας του εξοπλισμού».

Ο Σόρος προέτρεψε την Ευρώπη να προετοιμαστεί για να χρησιμοποιήσει τη διαπραγματευτική της δύναμη και στη συνέχεια να επιβάλει «βαρύ φόρο στις εισαγωγές φυσικού αερίου».

«Η Ρωσία δεν θα ανακτούσε ποτέ τις πωλήσεις που θα έχανε», έγραψε. Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από το γραφείο του Ντράγκι.

Και αυτό αφού είπε ότι ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς έκανε το σωστό αλλά μόνο στο τέλος. Και ότι οι «μερκαντιλιστικές πολιτικές» της προκατόχου του Σολτς, Αγκελα Μέρκελ είχαν τροφοδοτήσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

«Είχε κάνει ειδικές συμφωνίες με τη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου και έκανε την Κίνα τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Γερμανίας», είπε ο Σόρος. «Αυτό έκανε τη Γερμανία, την οικονομία με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, αλλά τώρα πρέπει να πληρωθεί ένα βαρύ τίμημα».

Επιστρέφοντας στον Ντράγκι, ο Σόρος τον περιέγραψε ως «τον πιο ικανό άνθρωπο». Είπε ότι δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση από τον Ιταλό ηγέτη στα γραπτά σχόλιά του.

Στις παρατηρήσεις του στο δείπνο, ο Σόρος είπε ότι στράφηκε στον Ντράγκι καθώς είναι ηγέτης με «πρωτοβουλία» και «φαντασία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v