Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξαγωγές σιτηρών από Ουκρανία συζητά η Τουρκία με Μόσχα, Κίεβο

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σιταριού και η έλλειψη εξαγωγών από την Ουκρανία συμβάλλει στη αυξανόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Εξαγωγές σιτηρών από Ουκρανία συζητά η Τουρκία με Μόσχα, Κίεβο

Η Άγκυρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα και το Κίεβο ώστε να ανοίξει διάδρομος μέσω Τουρκίας για εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, δήλωσε στο Reuters ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος την Πέμπτη.

Οπως θυμίζει το Reuters, τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα παραμένουν αποκλεισμένα μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο και περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παραμένουν σε σιλό.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σιταριού και η έλλειψη εξαγωγών από την Ουκρανία συμβάλλει στη διογκούμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

"Η Τουρκία διαπραγματεύεται τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία", είπε ο αξιωματούχος, ζητώντας ανωνυμία.

"Με έναν διάδρομο που θα ανοίξει από την Τουρκία. Υπάρχει ζήτηση για αυτό το σιτάρι ώστε να φτάσει στις στοχευμένες αγορές. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ακόμη", πρόσθεσε.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Andrei Rudenko φέρεται να δήλωσε την Τετάρτη ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να διαθέσει έναν διάδρομο για τα πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα με αντάλλαγμα την άρση ορισμένων δυτικών κυρώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v