Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άρση κυρώσεων για να αρχίσουν οι εξαγωγές σιτηρών αξιώνει ο Πούτιν

Η Δύση θα πρέπει να άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, προκειμένου να αμβλυνθεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση, είπε ο Πούτιν στον Ντράγκι. Ο ρωσικός ναυτικός αποκλεισμός της Ουκρανίας είναι αυτός που προκαλεί την κρίση, απαντούν οι ΗΠΑ, που αποκλείουν άρση κυρώσεων.

Άρση κυρώσεων για να αρχίσουν οι εξαγωγές σιτηρών αξιώνει ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε πως η Μόσχα θα μπορούσε να βοηθήσει στην άμβλυνση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που προκύπτει από τον αποκλεισμό των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών, εάν η Δύση χαλαρώσει τις τιμωρητικές κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Μόσχα, μεταδίδουν οι FT.

Ο σχολιασμός αυτός έγινε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χθες Πέμπτη ο Πούτιν με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είπε σε δημοσιογράφους πως τηλεφώνησε στον Πούτιν για να δει εάν μπορούν να βρεθούν τρόποι να αμβλυνθεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση που απειλεί να πλήξει τους φτωχότερους πολίτες των αναδυόμενων οικονομιών.

Η Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανησυχούν πως η εκτίναξη στις τιμές των τροφίμων και οι ελλείψεις στις εύθραυστες αναδυόμενες αγορές της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανθρωπιστική καταστροφή και να προκαλέσουν ένα νέο κύμα μετανάστευσης προς την ΕΕ.

Ο κ. Ντράγκι είπε πως πρόθεσή του ήταν να διερευνήσει τους όρους για μια πιθανή συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ώστε να σταματήσει ο ναυτικός αποκλεισμός των λιμένων της Μαύρης Θάλασσας και να επιτραπεί η εξαγωγή εκατομμυρίων τόνων ουκρανικών σιτηρών, που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να πάνε στις αγορές που τα χρειάζονται περισσότερο.

Ο Πούτιν, από την πλευρά του, είπε πως η Ρωσία θα μπορούσε να εξάγει σιτηρά και λιπάσματα, εάν αρθούν οι κυρώσεις. «Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι έτοιμη να κάνει σημαντική συνεισφορά για να ξεπεραστεί η επισιτιστική κρίση μέσω της εξαγωγής σιτηρών και λιπασμάτων, υπό την προϋπόθεση πως θα αρθούν οι με πολιτικά κίνητρα περιορισμοί που έχει επιβάλει η Δύση», ανέφερε η Μόσχα σε ανακοίνωσή της, μετά την επικοινωνία Πούτιν-Ντράγκι.

Σύμφωνα με το dpa, ο κ. Ντράγκι είπε ότι κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον κ. Πούτιν, διαπίστωσε πως ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να συμβάλει να επιλυθεί η διεθνής επισιτιστική κρίση. Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι θα μιλήσει σύντομα με τον κ. Ζελένσκι, για να ακούσει τη δική του γνώμη.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι υπάρχει έστω μία αχτίδα ελπίδας πως θα ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μετά τη συνδιάλεξή του με τον Ρώσο πρόεδρο, ο κ. Ντράγκι απάντησε μονολεκτικά «όχι».

Οι ΗΠΑ, πάντως, απέρριψαν την πρόταση Πούτιν να αρθούν οι οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη χώρα του εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ αντέτεινε ότι είναι ο ρωσικός ναυτικός αποκλεισμός αυτός που εμποδίζει τη μεταφορά τόνων τροφίμων και λιπασμάτων, όχι οι δυτικές κυρώσεις, προσθέτοντας πως δεν τίθεται καν θέμα άρσης των κυρώσεων.

«Δεν υπάρχει καμία (τέτοια) συζήτηση. Όλο αυτό το προκαλεί η Ρωσία», επέμεινε η κυρία Ζαν-Πιερ. Η Μόσχα «πρέπει να σταματήσει αμέσως τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας», ο οποίος «πλήττει την παγκόσμια ασφάλεια τροφίμων», επέμεινε.

«Η Ρωσία, που εμποδίζει την εξαγωγή τροφίμων από τα ουκρανικά λιμάνια, αυξάνει την πείνα στον κόσμο. Η ευθύνη είναι δική της», επανέλαβε.

Η κυβέρνηση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από την πλευρά της, έκανε λόγο περί ρωσικού εκβιασμού χθες και κάλεσε τη Δύση να μην προχωρήσει σε άρση των κυρώσεων, προτού η Μόσχα τερματίσει τον πόλεμο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε από την πλευρά του το Κίεβο για έλλειψη ρεαλισμού, επιμένοντας ότι οι απαιτήσεις της Μόσχας, ιδίως η εγκατάλειψη του ελέγχου των περιφερειών των ρωσόφωνων στο Ντονμπάς και η αποδοχή της προσάρτησης της Κριμαίας, πρέπει να ικανοποιηθούν. Ο κ. Ζελένσκι επιμένει να λέει πως η Ουκρανία δεν θα παραδώσει κανένα τμήμα της επικράτειάς της και είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να μάχεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v