Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Ανοίγει τις πόρτες της αγοράς της για ξένους επενδυτές ομολόγων

Ζορισμένη οικονομικά, η δεύτερη ισχυρότερη χώρα του πλανήτη ανοίγει το χρηματιστήριό της και αναζητά χρηματοοικονομικές εισροές. Πληρώνει το τίμημα της υποστήριξης στη Ρωσία και τις επιπτώσεις των lockdown.

Κίνα: Ανοίγει τις πόρτες της αγοράς της για ξένους επενδυτές ομολόγων

Η Κίνα θα επιτρέψει σε ξένους θεσμικούς επενδυτές να διαπραγματεύονται ομόλογα στο μικρότερο χρηματιστήριό τους, ανοίγοντας τις χρηματοπιστωτικές αγορές της και κάνοντας ακόμη ένα βήμα για την προσέλκυση περισσότερων εισροών κεφαλαίων, μετά το selloff κινεζικού ενεργητικού από ξένους επενδυτές.

Ξένοι θεσμικοί επενδυτές όπως κεντρικές τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εμπορικές τράπεζες θα επιτρέπεται να επενδύουν σε ομόλογα, αναφέρεται στον ιστότοπο της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBOC).

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να εμπορεύονται ομόλογα και να επενδύουν σε παράγωγα από τις 30 Ιουνίου, καθώς η Κίνα επιδιώκει να διευρύνει τη διεθνή συμμετοχή στην αγορά ομολόγων ύψους 138,2 τρισ. γουάν (20,6 τρισεκατομμύρια δολάρια), αναφέρεται.

Σε ξεχωριστή κίνηση που θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει τις χρηματοοικονομικές ροές προς την Κίνα, όπως γράφει το Bloomberg, η ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών της χώρας (CSRC) και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Χονγκ Κονγκ συμφώνησαν κατ' αρχήν να συμπεριλάβουν διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια σ' ένα πρόγραμμα που συνδέει τις χρηματιστηριακές αγορές ηπειρωτικής Κίνας και Χονγκ Κονγκ. Οι εργασίες προετοιμασίας θα διαρκέσουν δύο μήνες, αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους.

Διεθνή funds πούλησαν ποσά ρεκόρ κινεζικού κρατικού χρέους τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, καθώς η διαφορά απόδοσης (premium) έναντι των αμερικανικών ομολόγων κατέρρευσε και υπήρξε ανησυχία για αύξηση της προσφοράς. Οι ξένοι επενδυτές έχουν θορυβηθεί από τους στενούς δεσμούς Πεκίνου-Μόσχας μετά τις σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία και την αυστηρή πολιτική μηδενικού Covid και τα νέα lockdown στην Κίνα.

Οι ανησυχίες για την κινεζική οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε τον Απρίλιο, έχουν αποδυναμώσει το γουάν, που υποχώρησε 1,5% έναντι του δολαρίου την περασμένη εβδομάδα, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το 2020. Ωστόσο έχει ενισχυθεί και πάλι, μετά την είδηση για χαλάρωση του lockdown στη Σαγκάη.

Τα κινεζικά ομόλογα διαπραγματεύονται σε δύο αγορές στην Κίνα. Οι ξένοι επενδυτές από το 2016 επιτρέπεται να επενδύουν στη διατραπεζική αγορά, η οποία αντιπροσωπεύει το 86% του συνόλου των εγχώριων ομολόγων, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό διαπραγματεύεται σε χρηματιστήριο, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Ένωσης Κεφαλαιαγοράς και της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών Κίνας.

Το αίτημα του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ αυτή την εβδομάδα προς τους αξιωματούχους να κινηθούν αποφασιστικά για να αποτρέψουν την οπισθοδρόμηση της οικονομίας και τα ζοφερά οικονομικά δεδομένα της χώρας, καταλήγει το Bloomberg, υπογραμμίζει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο εν μέσω αυστηρών lockdown, πιστωτικής κρίσης ακινήτων και μείωσης των εξαγωγών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v