Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό κατέλαβε το Ιράν

H Tεχεράνη κατέλαβε βίαια δύο ελληνικά πλοία ως αντίποινα για την κατάσχεση ιρανικού τάνκερ. Εντονο διάβημα διαμαρτυρίας από τον Ν. Δένδια, για πειρατεία μιλά η Αθήνα. Σύσταση για αποφυγή ταξιδιών στο Ιράν. Τι ανακοίνωσαν οι Φρουροί της Επανάστασης.

Δύο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό κατέλαβε το Ιράν

Το Ιράν κατέλαβε δύο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό Κόλπο μετά τις απειλές της Τεχεράνης για «αντίποινα» κατά της Ελλάδας λόγω της κατάσχεσης ιρανικού τάνκερ.

Την είδηση επιβεβαίωσαν οι Φρουροί της Επανάστασης, ανακοινώντας ότι κατέλαβαν δυο ελληνικά πλοία στον Περσικό Κόλπο, χωρίς να προσδιορίσουν το λόγο, σύμφωνα με το πρακτορείο TASNIM. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ πρόκειται για τα πλοία Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και το Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping Limited συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη.

«Χάσαμε κάθε επικοινωνία περίπου στις 2 τοπική ώρα και προσπαθήσαμε να μιλήσουμε επανειλημμένα με το πλοίο χωρίς να λάβουμε απάντηση. Ρωτήσαμε άλλα πλοία στην ίδια περιοχή να μας δώσουν τη θέση του πλοίου. Μας είπαν ότι ένα ελικόπτερο και δύο ταχύπλοα είχαν φτάσει στο πλοίο μας. Πρόκειται για κατάσχεση και ένα διπλωματικό συμβάν και εμείς είμαστε στη μέση» δήλωσε στους Fiancial Times ο Γιώργος Βακιρτζής, CEO της Polembros Shipping.

Διάβημα διαμαρτυρίας από την Αθήνα

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.

Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας.

Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.

Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.

Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.

Συγκεκριμένα, νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.

Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.

Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας.

Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία.

Αντίποινα για την κατάσχεση του Pegas

Το κρατικό ιρανικό πρακτορείο nournews είχε μεταδώσει νωρίτερα την Παρασκευή ότι η Τεχεράνη ετοιμάζει αντίποινα κατά της Ελλάδας για την κατάσχεση ιρανικού τάνκερ.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές αρχές κατέσχεσαν τον περασμένο μήνα το υπό ιρανική σημαία πλοίο Pegas, με πλήρωμα αποτελούμενο από 19 Ρώσους, κοντά στις ακτές της Εύβοιας, λόγω των κυρώσεων της Ε.Ε.

Το πλοίο αφέθηκε αργότερα ελεύθερο λόγω σύγχυσης σχετικά με τις κυρώσεις και το αν επηρεάζουν τους ιδιοκτήτες του.

Πηγή στο ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας είπε την Πέμπτη ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ «ενημέρωσε την Ελλάδα ότι το φορτίο στο πλοίο είναι ιρανικό πετρέλαιο».

«Το φορτίο έχει μεταφερθεί σε άλλο πλοίο που μισθώθηκε από τις ΗΠΑ», πρόσθεσε η πηγή, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v