Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύνοδος Κορυφής: Ναι στο εμπάργκο αλλά... αργότερα

Στην έκτη δέσμη κυρώσεων το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, με εξαίρεση τις παραδόσεις αργού μέσω αγωγών. Αργότερα οι τελικές αποφάσεις.

Σύνοδος Κορυφής: Ναι στο εμπάργκο αλλά... αργότερα

Οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να συμφωνήσουν αργότερα μέσα στην ημέρα, στη σύνοδο κορυφής, ότι το νέο πακέτο κυρώσεων θα πρέπει να περιλαμβάνει εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, αλλά θα εξαιρεί τις παραδόσεις αργού μέσω αγωγών.

Οι ηγέτες, ανίκανοι να συμφωνήσουν σε όλες τις λεπτομέρειες του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, θα αφήσουν το τελικό κείμενο της συμφωνίας για το πακέτο κυρώσεων για αργότερα, σημειώνει σε δημοσίευμά του το Reuters.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι η έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα καλύπτει το αργό πετρέλαιο, καθώς και τα προϊόντα πετρελαίου, που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη-μέλη, με μια προσωρινή εξαίρεση για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών», ανέφερε το τελευταίο προσχέδιο συμπερασμάτων που είδε το Reuters.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτρέπει επομένως το Συμβούλιο να το οριστικοποιήσει και να το εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση, διασφαλίζοντας θεμιτό ανταγωνισμό και ίσους όρους ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά της ΕΕ και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών σε περίπτωση αιφνίδιας διακοπής του εφοδιασμού», αναφέρεται στο προσχέδιο.

Πρόσθεσε ότι τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ θα «αντιμετωπίσουν το ζήτημα της προσωρινής εξαίρεσης για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών το συντομότερο δυνατό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v