Τσαβούσογλου: Θέμα κυριαρχίας αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν νησιά του αν. Αιγαίου

Χάρτες με νησιά που πρέπει να «αποστρατιωτικοποιηθούν» παρουσίασε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Τέλος στη διαδικασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας. Η Αθήνα κάνει λόμπι κατά της χώρας μου, υποστηρίζει. H αντίδραση Μαξίμου.

Τσαβούσογλου: Θέμα κυριαρχίας αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν νησιά του αν. Αιγαίου

Τα ελληνικά νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν, αλλιώς θα ανοίξουμε προς συζήτηση θέμα κυριαρχίας, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πρακτορείο Anadolu, παρουσιάζοντας χάρτες με νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Δείτε την εικόνα με τους χάρτες που παρουσίασε ο Τσαβούσογλου στο τουρκικό πρακτορείο.

Παράλληλα, όπως δήλωσε, η Άγκυρα βάζει επίσημο τέλος στη διαδικασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας.

Σχολιάζοντας τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ο Τσαβούσογλου είπε: “Θα είμαι ειλικρινής, με όλο τον σεβασμό. Διαπιστώνουμε έλλειψη χαρακτήρα, το ζήσαμε πολύ αυτό. Φιλιούνται και αγκαλιάζονται, μετά όταν μπαίνουν στη συνάντηση, κάνουν πολύ βαριές κατηγορίες κατά της Τουρκίας“.

“Αυτό που κάνουν Μητσοτάκης και Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο να επικρίνουν την Τουρκία, αλλά και να εκστρατεύουν εναντίον της αμυντικής βιομηχανίας μιας συμμάχου χώρας του ΝΑΤΟ. Κάνουν λόμπι. Είναι αυτό συμβατό με το πνεύμα της συμμαχίας;” διερωτήθηκε.

“Για τον λόγο αυτό ο πρόεδρος μας έχει δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουμε στον μηχανισμό συμβουλίου συνεργασίας υψηλού επιπέδου που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, που περιμέναμε 7 χρόνια. Έτσι κι αλλιώς δεν μας έδιναν και ημερομηνία. Ετοιμάσαμε ένα έγγραφο με εντολή του προέδρου μας και τερματίσαμε αυτόν τον μηχανισμό. Με άλλα λόγια, δεν γίνεται από την μια να λέμε συνεργασία υψηλού επιπέδου και από την άλλη να συκοφαντούν με ψέματα την Τουρκία” πρόσθεσε.

Απειλές Μπαχτσελί: Τα Δωδεκάνησα θα επιστραφούν με το καλό ή με το ζόρι

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μίλησε στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, προχωρώντας σε νέες προκλητικές δηλώσεις. “Η Ελλάδα, που κλιμακώνει τις εντάσεις στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, παίζει με τη φωτιά. Οι 9 στρατιωτικές βάσεις που δημιούργησαν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα αποτελούν απειλή για την εθνική μας ταυτότητα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έμαθε τίποτε από τους παππούδες βάνδαλους που έπεσαν στη θάλασσα” είπε.

“Τα Δωδεκάνησα είναι η φυσική προέκταση της Ανατολίας και μας τα έχουν πάρει άδικα και σίγουρα θα επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους, είτε με το καλό είτε με το ζόρι. Η επιθυμία της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ χωρίς αίμα και χωρίς τη φωνή των όπλων. Εμείς δεν έχουμε ξεχάσει τα Δωδεκάνησα και σίγουρα θα τα δούμε πάλι δικά μας” πρόσθεσε.

Γ. Οικονόμου: Ανιστόρητες οι δηλώσεις

Υπάρχει κλιμακούμενη προκλητικότητα από τους Τούρκους, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο Real. Χαρακτήρισε απαράδεκτες και ανιστόρητες τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠ.ΕΞ. "Αντιμετωπίζουμε άμεσα αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις σε όλα τα επίπεδα, στους συμμάχους και στις διμερείς σχέσεις. Είναι ανιστόρητες αυτές οι δηλώσεις και δεν εδράζονται πουθενά. Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω στην κυριαρχία μας και την προστασία της. Όλα αυτά αντανακλούν τα πολλαπλά εσωτερικά προβλήματα του Ερντογάν, την νευρικότητα και τη δυσαρέσκεια που υπάρχει εξαιτίας των αλλεπάλληλων επιτυχιών του πρωθυπουργού στη διεθνή σκηνή" είπε ο κ. Οικονόμου.

Τέλος ανέφερε ότι "υβριδικές απειλές" μπορεί να είναι απειλές όπως στον Έβρο το 2020, ή στην κυβερνοασφάλεια, και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε επιτυχώς τέτοιες απειλές, που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. "Κάθε χώρα που αντιλαμβάνεται το διεθνές περιβάλλον οφείλει να παίρνει τα μέτρα της να τις αντιμετωπίσει. Στο παρελθόν διαχειριστήκαμε επιτυχώς τέτοιες απειλές που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας όπως στο χώρο της κυβερνοασφάλειας" είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεδομένη η προάσπιση της ελληνικής κυριαρχίας

«Οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών και αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας είναι απαράδεκτες και απόλυτα καταδικαστέες. Η προάσπιση της ελληνικής κυριαρχίας απέναντι στις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις είναι δεδομένη», αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου.

«Γεννά ωστόσο μεγάλη ανησυχία ότι η εξελισσόμενη κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία συνοδεύεται από απουσία συγκροτημένης και αποτελεσματικής διπλωματικής στρατηγικής από την πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης. Από το ήσυχο καλοκαίρι της συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη, περάσαμε στη καθημερινότητα των απειλών και των παραβιάσεων. Με τους ισχυρούς συμμάχους που θα μας στήριζαν επειδή τους τα δώσαμε όλα, εκκωφαντικά σιωπούντες και απόντες», προσθέτει.

«Η ανάγκη για μια συγκροτημένη διπλωματική στρατηγική, στήριξης των ελληνικών θέσεων και διεθνούς πίεσης της Τουρκίας για επιστροφή στον διάλογο, είναι ακόμα μεγαλύτερη. Σε αυτό το πλαίσιο, η χθεσινή κυβερνητική προσπάθεια επικοινωνιακής και μικροκομματικής διαχείρισης της έντασης με την Τουρκία με το βλέμμα στην ελληνική κοινή γνώμη γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη. Αναμένουμε ενημέρωση για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Σόλτς, την τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ειδικά της Γαλλίας, απέναντι σε αυτήν την επικίνδυνη κλιμάκωση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v