Στις κάλπες οι Δανοί: Αποφασίζουν ένταξη στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας

Άλλο ένα κάστρο (μάλλον) πέφτει στον Βορρά, στη σκιά της ρωσικής εισβολής. Οι Δανοί ψηφίζουν αν θα αναιρέσουν τη «ρήτρα αυτοεξαίρεσης», εγκαταλείποντας την 30ετή μη συμμετοχή της χώρας στην κοινή αμυντική πολιτική της ΕΕ.

Στις κάλπες οι Δανοί: Αποφασίζουν ένταξη στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας

Οι Δανοί ψηφοφόροι θα αποφασίσουν αύριο Τετάρτη αν η χώρα τους θα συμμετάσχει στην αμυντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα θετικό αποτέλεσμα θα σημάνει μια ιστορική στροφή της Δανίας, της τελευταίας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αντιστέκεται στη συμμετοχή στην κοινή αμυντική πολιτική, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναγκάζει τις χώρες να επαναξιολογήσουν ριζικά το δόγμα ασφαλείας τους.

Η Δανία είναι το μόνο κράτος μέλος της Ένωσης των 27 που δεν ανήκει στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, έχοντας εξασφαλίσει εξαιρέσεις από αυτήν όπως και από το νόμισμα του ευρώ, έπειτα από δημοψήφισμα το 1993.

Εάν οι επικριτικοί προς την ΕΕ Δανοί ψηφίσουν υπέρ της κατάργησης της ρήτρας αυτοεξαίρεσης, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αυτό θα σηματοδοτήσει άλλη μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική για την Ευρώπη μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Η Σουηδία και η Φινλανδία αποφάσισαν αυτόν τον μήνα να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Τόσο η Δανία όσο και η Γερμανία έχουν ήδη υποσχεθεί να αυξήσουν ραγδαία τις αμυντικές τους δαπάνες.

«Το ΝΑΤΟ θα παραμείνει φυσικά το πιο σημαντικό μας εργαλείο, αλλά η ΕΕ μας δίνει άλλο ένα εργαλείο για να διασφαλίσουμε την άμυνά μας στα ανατολικά», δήλωσε ο Μόγκενς Γιένσεν, αρμόδιος των κυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών για την άμυνα.

Η Δανία είναι ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ. Η ένταξη στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας θα ανοίξει την πόρτα στη χώρα ώστε να συμμετάσχει σε κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ, όπως σε Σομαλία, Μαλί και Βοσνία.

Ένα θετικό αποτέλεσμα στην αυριανή ψηφοφορία θα θεωρηθεί ως συμβολική νίκη στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον Κρίστιαν Σόμπι Κρίστενσεν, ερευνητή στο Κέντρο Στρατιωτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. «Η πολιτική σημασία θα υπερβεί τη στρατιωτική συνεισφορά», είπε στο Reuters.

Μια μεγάλη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο προτείνει την κατάργηση της ρήτρας αυτοεξαίρεσης. Η αυριανή ψηφοφορία θα είναι η τρίτη αντίστοιχη προσπάθεια Δανών βουλευτών να άρουν τις εξαιρέσεις του 1993, μετά τις ψηφοφορίες για το ευρώ το 2000 και για τη δικαιοσύνη το 2015, που και οι δύο απέτυχαν.

Δημοσκοπήσεις έδειξαν σταθερό προβάδισμα υπέρ της κατάργησης της ρήτρας αυτοεξαίρεσης, με σχεδόν 48% υπέρ και 31% κατά.

Όσοι τάσσονται κατά της κατάργησης υποστηρίζουν ότι η αμυντική συνεργασία στην ΕΕ επιβαρύνεται από γραφειοκρατία και αναποτελεσματική λήψη αποφάσεων, ενώ επίσης φοβούνται την προοπτική να πρέπει να συνεισφέρουν σ' έναν πιθανό υπερεθνικό ευρωστρατό.

Η ΕΕ δεν έχει σχέδια να δημιουργήσει τέτοιο στρατό εντός της Ένωσης, αλλά αποφάσισε να σχηματίσει μια δύναμη ταχείας ανάπτυξης που θα αποτελείται από 5.000 στρατιώτες.

Οι δανέζικες κάλπες θα κλείσουν το βράδυ της Τετάρτης, στις 21:00 ώρα Ελλάδας, και εντός της νύχτας αναμένεται η ανακοίνωση του αποτελέσματος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v