Οι Ρώσοι κατέλαβαν το 90% της στρατηγικής πόλης Σεβεροντονιέτσκ

Συνεχίζεται η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στο τελευταίο προπύργιο των Ουκρανών στο Ντονμπάς. Η πόλη φαίνεται να έχει μετατραπεί σε συντρίμμια.

Οι Ρώσοι κατέλαβαν το 90% της στρατηγικής πόλης Σεβεροντονιέτσκ

Η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο φαίνεται να γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τις δυνάμεις του Κιέβου καθώς οι Ρώσοι συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος στην Σεβεροντονιέτσκ στην οποία εισήλθαν τα τελευταία 24ωρα. 

«Το μεγαλύτερο μέρος» της πόλης είναι πλέον υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού, ανακοίνωσε ο Σέρχι Γκαϊντάι, κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ.

«Δυστυχώς, σήμερα, οι Ρώσοι στρατιώτες ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης», όμως δεν την έχουν περικυκλώσει, εξήγησε ο Γκαϊντάι. Το 90% του Σεβεροντονέτσκ έχει καταστραφεί, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι λόγω των βομβαρδισμών ήταν αδύνατον να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια ή να απομακρυνθούν οι άμαχοι.

«Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να φύγουν από το Σεβεροντονέτσκ», επειδή η εκκένωση είναι πολύ επικίνδυνη λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων. «Μάχες διεξάγονται στην καρδιά της πόλης», συνέχισε.

Μολονότι η κατάσταση περιπλέκεται ολοένα και περισσότερο για τους Ουκρανούς στρατιώτες, «δεν θα περικυκλωθούν, αμύνονται αλλά κρατούν τις θέσεις τους».

Κατά ορισμένες πληροφορίες, που δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθούν, οι Ουκρανοί έχουν περιοριστεί σ' ένα μικρό τμήμα, κατά κύριο λόγο στο βιομηχανικό κέντρο. Τα πλήγματα του ρωσικού πυροβολικού έχουν μετατρέψει μεγάλο μέρος της Σεβεροντονιέτσκ σε συντρίμμια. 

Ο Γκαϊντάι έκανε έκκληση στους κατοίκους να μη βγουν από τα καταφύγια και να έχουν έτοιμες τις αντιασφυξιογόνες μάσκες, επειδή μια δεξαμενή που περιείχε νιτρικό οξύ χτυπήθηκε από ρωσικό βομβαρδισμό. Η χημική αυτή ουσία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες, τύφλωση ή ακόμη και θάνατο.

Από την πλευρά τους, οι φιλορώσοι αυτονομιστές υποστήριξαν ότι η δεξαμενή «εξερράγη» στο χημικό εργοστάσιο Αζότ. «Η περιοχή του εργοστασίου ελέγχεται ακόμη από μονάδες του ουκρανικού καθεστώτος», ανέφερε στο Telegram ο Ραντιόν Μιρόσνικ, εκπρόσωπος της αυτονομιστικής επαρχίας του Λουχάνσκ στη Ρωσία.

Η Ρωσία επικεντρώνει την πολεμική προσπάθειά της το τελευταίο διάστημα στην κατάληψη ολόκληρου του Ντονμπάς, της ανατολικής Ουκρανίας, όπου ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναγνωρίζει πως έχει μεταφερθεί η «μέγιστη δύναμη πυρός» των ρωσικών δυνάμεων.

Το Σεβεροντονέτσκ και το γειτονικό Λισιτσάνσκ, που απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από τη διοικητική πρωτεύουσα του Λουχάνσκ, το Κραματόρσκ, είναι δύο πόλεις-κλειδιά στην προσπάθεια των ρωσικών δυνάμεων να πετύχουν τον δεδηλωμένο στόχο τους να ελέγξουν ολόκληρη τη λεκάνη του Ντονμπάς.

Στο Σεβεροντονέτσκ, μια πόλη που αριθμούσε 100.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, ενδέχεται να έχουν απομείνει 12.000 άμαχοι, παγιδευμένοι από τις συγκρούσεις τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Νορβηγικού Προσφυγικού Συμβουλίου, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται στην πόλη μοιράζοντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v