Ενεργειακή κρίση: Αποκλείει η γαλλική EDF να κρατήσει ανοιχτό πυρηνικό σταθμό

Ο σταθμός, που βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει ήδη παραμείνει ανοιχτός 15 χρόνια περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί. Οι τελευταίες μονάδες θα κλείσουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Λύσεις αναζητά η βρετανική κυβέρνηση.

Ενεργειακή κρίση: Αποκλείει η γαλλική EDF να κρατήσει ανοιχτό πυρηνικό σταθμό

Δεν θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής ενός από τους πυρηνικούς σταθμούς της η γαλλική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Electricite de France (EDF), ακόμη κι αν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναζητά λύσεις για να αντιμετωπίσει μια ενεργειακή κρίση που έχει στείλει τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου σε επίπεδα-ρεκόρ.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η γαλλική εταιρεία κοινής ωφελείας είπε ότι θα κλείσει τον σταθμό Hinkley Point B στη δυτική Αγγλία αυτό το καλοκαίρι, όπως είχε προγραμματιστεί, σύμφωνα με δήλωση που εστάλη μέσω email. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να τον κρατήσει ανοιχτό όλο τον χειμώνα, αν της ζητηθεί από τη βρετανική κυβέρνηση.

Οι υπουργοί αναζητούν εναλλακτικές προμήθειες που μπορούν να αντικαταστήσουν το φυσικό αέριο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία διαταράσσει τις ενεργειακές αγορές. Η EDF ανέφερε στη δήλωση ότι δεν έχει λάβει αίτημα από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα πρόσθεσε ότι η εταιρεία θα κρατούσε το εργοστάσιο ανοιχτό μόνο εάν αναγκαζόταν.

Ο σταθμός Hinkley Point B έχει ήδη παραμείνει ανοιχτός 15 χρόνια περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, με τη διάρκεια ζωής του να παρατείνεται το 1996, το 2006 και ξανά το 2016. Τώρα οι τελευταίες μονάδες πρόκειται να κλείσουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Τη Δευτέρα, το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την Centrica Plc για να ανοίξει εκ νέου το Rough - το μεγαλύτερο χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου της χώρας - που έκλεισε το 2017.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v