Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιο κοντά στην τεχνική χρεοκοπία η Μόσχα, το «πιστωτικό γεγονός»

Επιτροπή επενδυτών αποφάνθηκε ότι η μη πληρωμή 1,9 εκατ. δολαρίων από ρωσικής πλευράς για τόκους κρατικού ομολόγου ανοίγει τον δρόμο για χρεοκοπία. Προεργασία για ενεργοποίηση CDS και ρωσικό σχέδιο για πληρωμές σε ρούβλι.

Πιο κοντά στην τεχνική χρεοκοπία η Μόσχα, το «πιστωτικό γεγονός»

Ομάδα επενδυτών αποφάνθηκε την Τετάρτη ότι η Ρωσία έχει πυροδοτήσει πιστωτικό γεγονός εφόσον απέτυχε να πληρώσει τόκους σχεδόν 1,9 εκατ. δολαρίων σ' ένα κρατικό ομόλογο, φέρνοντας τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στην πρώτη μεγάλη αθέτηση εξωτερικού χρέους εδώ και πάνω από έναν αιώνα. 

Σύμφωνα με το Reuters, επιτροπή επενδυτών από Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική CDDC ανέφερε στον ιστότοπό της ότι ψήφισε «ναι» σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπήρξε «πιστωτικό γεγονός αδυναμίας πληρωμών» σε σχέση με τη Ρωσία.

Το διεθνές ομόλογο της Ρωσίας έληξε στις 4 Απριλίου και η πληρωμή του κεφαλαίου και των τόκων δεν πραγματοποιήθηκε μέχρι τις 2 Μαΐου.

Οι αλλοδαποί κάτοχοι του ομολόγου ζήτησαν να αποφασιστεί εάν 1,9 εκατ. δολάρια πιθανών τόκων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, και που δεν συμπεριλήφθηκαν στην πληρωμή, αποτελούν "πιστωτικό γεγονός" που θα μπορούσε να τους επιτρέψει να εισπράξουν CDS ως πληρωμή ασφάλισης της αθέτησης.

Η επιτροπή, στης οποίας τα 14 μέλη συμπεριλαμβάνονται η Citibank, η Bank of America, η Deutsche Bank, η Elliot Management και η PIMCO, συμφώνησε ότι η αποτυχία πληρωμής συνέβη στις 19 Μαΐου και ότι το αίτημα για εξεύρεση λύσης υποβλήθηκε στις 26 Μαΐου. Θα συνεδριάσει ξανά στις 6 Ιουνίου για να συνεχίσει τη διαδικασία, η οποία θα μπορούσε να προχωρήσει στον καθορισμό τυχόν πληρωμών CDS.

Μια ρωσική χρεοκοπία για άλλα χρέη φαίνεται αναπόφευκτη, σύμφωνα με ορισμένους επενδυτές, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέλεξε πρόσφατα να μην επεκτείνει την άδεια που επέτρεπε στους πιστωτές να λαμβάνουν πληρωμές από τη Ρωσία.

Η Ρωσία έχει περίπου 40 δισ. δολάρια σε εκκρεμή διεθνή ομόλογα, αλλά μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να πληρωθούν λιγότερα από 2 δισ. δολάρια. Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία διέθετε σχεδόν 650 δισ. δολάρια σε αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος. 

Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Άντον Σιλουάνοφ έχει δηλώσει ότι η Μόσχα θα εξυπηρετήσει το εξωτερικό χρέος της σε ρούβλια εάν οι ΗΠΑ μπλοκάρουν άλλες επιλογές και συνεπώς δεν θα αναγνωρίσει χρεοκοπία εφόσον υπάρχουν τα μέσα πληρωμής. Ωστόσο, δεν επιτρέπουν όλα τα ομόλογα την πληρωμή σε ρούβλια.

Η χώρα έχει πει ότι θα μπορούσε να επεκτείνει και για τους κατόχους κρατικών ομολόγων το σχέδιο που χρησιμοποιείται για τις πληρωμές φυσικού αερίου, επιτρέποντας σε Ευρωπαίους επενδυτές να ανοίξουν διπλούς λογαριασμούς σε συνάλλαγμα και ρούβλι. Τα χρήματα θα διοχετευθούν μέσω του Εθνικού Αποθετηρίου (NSD) που δεν υπόκειται σε κυρώσεις από τη Δύση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v