Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόταση μομφής κατά Τζόνσον, σε εξέλιξη η ψηφοφορία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί, αλλά οι εκκλήσεις για απομάκρυνσή του αυξάνονται μετά τα παράνομα πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ. Ποιον αριθμό βουλευτών των Τόρις χρειάζεται.

Πρόταση μομφής κατά Τζόνσον, σε εξέλιξη η ψηφοφορία

Οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος ξεκίνησαν να ψηφίζουν επί της πρότασης μομφής που υποβλήθηκε στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με μια καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters, τουλάχιστον 145 από τους 359 βουλευτές των Συντηρητικών έχουν δημοσίως εκφράσει τη στήριξή τους στον Βρετανό πρωθυπουργό. Αρκούν επομένως 180 ψήφοι για να απορριφθεί η πρόταση.

Η ψηφοφορία είναι μυστική και διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών.

Η ανακοίνωση έγινε από τον Γκράχαμ Μπρέιντι, τον πρόεδρο της Επιτροπής του 1922, της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συντηρητικού Κόμματος του Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων: «Το όριο του 15% του κοινοβουλευτικού κόμματος που ζητά ψήφο εμπιστοσύνης στον αρχηγό του Συντηρητικού Κόμματος έχει ξεπεραστεί. Σύμφωνα με τον κανονισμό, θα διεξαχθεί ψηφοφορία μεταξύ 18:00 και 20:00 σήμερα Δευτέρα 6 Ιουνίου. Οι ψήφοι θα καταμετρηθούν αμέσως μετά».

Ο Τζόνσον αντιμετώπισε αυξημένο έλεγχο από το κόμμα του μετά το σκάνδαλο «partygate». Ο Τζόνσον έχει επιμείνει ότι δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί, αλλά οι εκκλήσεις για απομάκρυνσή του αυξάνονται σταθερά από τη δημοσίευση τον περασμένο μήνα μιας εσωτερικής έρευνας για παράνομα πάρτι που έγιναν στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τι συμβαίνει σε μια ψήφο εμπιστοσύνης;

Αυτή είναι μια μυστική ψηφοφορία -για να κερδίσει, ο Τζόνσον θα πρέπει να εξασφαλίσει απλή πλειοψηφία. Επί του παρόντος, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κερδίσει 180 ψήφους (τους μισούς βουλευτές του, συν έναν) -υποθέτοντας ότι κάθε συντηρητικός βουλευτής ψηφίζει και κανείς δεν απέχει.

Αν ο Τζόνσον χάσει, θα ακολουθήσει κούρσα διαδοχής του στην οποία δεν θα επιτρέπεται να συμμετέχει. 

Οπως σημειώνει το BBC, αρκετοί βουλευτές του Μπόρις αναμένεται να εγκαταλείψουν την υποστήριξή τους προς αυτόν στη μυστική ψηφοφορία. Οι υποστηρικτές του είναι βέβαιοι ότι θα τα καταφέρει, κάτι που σύμφωνα με τους κανόνες του κόμματος σημαίνει ότι του γλιτώνει ακόμη ένα χρόνο. Αν όμως κερδίσει οριακά, τότε ορισμένοι επικριτές του πιστεύουν ότι θα δεχθεί πίεση από ανώτερα στελέχη για να αποχωρήσει.

Πρώτη αντίδραση από την Ντάουνινγκ Στριτ

Το Νο 10 λέει ότι ο Τζόνσον «καλωσορίζει την ευκαιρία να εκθέσει την άποψή του στους βουλευτές» και ότι η αποψινή ψηφοφορία είναι «μια ευκαιρία να τερματιστούν οι μήνες εικασιών και να επιτραπεί στην κυβέρνηση να χαράξει μια γραμμή και να προχωρήσει».

Τι συνέβη την τελευταία φορά που οι Τόρις διεξήγαγαν ψήφο εμπιστοσύνης;

Τον Δεκέμβριο του 2018, η τότε πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, δέχτηκε τεράστια κριτική στο Συντηρητικό Κόμμα για τον τρόπο με τον οποίο υλοποιούσε το Brexit.

Όταν το 15% των βουλευτών της δήλωσε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στην ηγεσία της, προκηρύχθηκε ψηφοφορία, όπως συμβαίνει σήμερα για τον Μπόρις Τζόνσον.

Η Μέι κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης, με το 63% των βουλευτών να την υποστηρίζει. Αυτό σήμαινε ότι μια τέτοια ψηφοφορία αποκλείστηκε για τουλάχιστον ένα χρόνο. Αλλά το αποτέλεσμα δεν ηρέμησε τις ανησυχίες για την ηγεσία της.

Μέχρι τον Μάιο του 2019, η Μέι είπε ότι δεν ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει το Brexit και ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία των Τόρις τον επόμενο μήνα, ανοίγοντας τον δρόμο για την αντικατάστασή της - με τον νικητή να είναι επίσης ο επόμενος πρωθυπουργός.

Ο Τζόνσον ανέλαβε τον Ιούλιο του 2019.

Παραιτήθηκε ο «τσάρος κατά της διαφθοράς» της κυβέρνησης

Ο βρετανός «τσάρος κατά της διαφθοράς», βουλευτής των Τόρις Τζον Πένροουζ, παραιτήθηκε από το κυβερνητικό του αξίωμα δηλώνοντας ότι θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής κατά του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

«Λυπάμαι που πρέπει να παραιτηθώ ως τσάρος κατά της διαφθοράς του πρωθυπουργού, αλλά, μετά την απάντησή του την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τον υπουργικό κώδικα, είναι σαφές ότι τον έχει παραβιάσει», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Για μένα αυτό είναι θέμα που σηκώνει παραίτηση και αυτό ισχύει επίσης και για τον πρωθυπουργό».

Υπέρ της μομφής κατά Τζόνσον ο επικεφαλής των Τόρις στη Σκοτία

Ο Βρετανός βουλευτής, Ντάγκλας Ρος, ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος της Σκοτίας, δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της μομφής κατά του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον (φωτο) στην ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο που θα διεξαχθεί αργότερα σήμερα το βράδυ.

«Έχοντας ακούσει προσεκτικά τους ανθρώπους στο Μόραϊ που με επανεξέλεξαν για να τους εκπροσωπώ, και πολλούς ανθρώπους σε όλη τη Σκοτία, τώρα που αυτή η ψήφος εμπιστοσύνης είναι μπροστά μας, δεν μπορώ με καλή πίστη να υποστηρίξω τον Μπόρις Τζόνσον», είπε ο Ρος σε ανακοίνωσή του.

«Η αποψινή μου ψήφος θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας», συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v