Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρή γλώσσα από Λαγκάρντ έναντι των αγορών ζητούν αξιωματούχοι της ΕΚΤ

Η πρόεδρος της ΕΚΤ έχει πει πολλές φορές ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα επιτρέψει να αποκλίνουν σημαντικά οι χρηματοοικονομικές συνθήκες σε ολόκληρη την ευρωζώνη και είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να το αποφύγει.

Σκληρή γλώσσα από Λαγκάρντ έναντι των αγορών ζητούν αξιωματούχοι της ΕΚΤ

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ζητήσουν αυτή την εβδομάδα από την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να χρησιμοποιήσει πιο σκληρή γλώσσα για να σηματοδοτήσει ότι δεν θα επιτραπεί ο κατακερματισμός και ότι το κόστος δανεισμού πιο ευάλωτων χωρών όπως η Ιταλία και η Ισπανία θα περιοριστεί, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Οπως θυμίζει το Bloomberg, το spread μεταξύ των γερμανικών και ιταλικών ομολόγων διευρύνεται καθώς οι αγορές ετοιμάζονται για τον τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης στη συνεδρίαση της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα και μια επακόλουθη αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο. Το 10ετές spread ήταν πάνω από τις 200 μονάδες βάσης τη Δευτέρα σε σύγκριση με λιγότερο από 140 μονάδες βάσης στην αρχή του έτους.

Η Λαγκάρντ έχει πει πολλές φορές ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα επιτρέψει να αποκλίνουν σημαντικά οι χρηματοοικονομικές συνθήκες σε ολόκληρη την ευρωζώνη και είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να το αποφύγει. Μερικά από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα ζητήσουν πιο αποφασιστική γλώσσα και θα θέλουν περαιτέρω δράση όσον αφορά ένα εργαλείο για το οποίο το προσωπικό της κεντρικής τράπεζας εργάζεται εδώ και αρκετό καιρό. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v