Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδισε τη μάχη της πρότασης μομφής, αλλά με πληγές ο Τζόνσον

Νικητής αλλά με σοβαρές απώλειες ο βρετανός πρωθυπουργός καθώς 211 βουλευτές τον στήριξαν αλλά και 148 τάχθηκαν υπέρ της πρότασης μομφής. Ενα διχασμένο κόμμα προκύπτει από τη σημερινή κρίσιμη διαδικασία.

Κέρδισε τη μάχη της πρότασης μομφής, αλλά με πληγές ο Τζόνσον

Μένει στη θέση του πρωθυπουργού ο Μπόρις Τζόνσον μετά την ψηφοφορία στην πρόταση μομφής εναντίον του. Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν δείχνουν ότι 211 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του και 148 εναντίον του. 

Παρότι κέρδισε τη μάχη, ο βρετανός πρωθυπουργός βγαίνει «πληγωμένος», καθώς ο αριθμός όσων ψήφισαν υπέρ της πρότασης μορφής υπερβαίνει τις προβλέψεις. Ουσιαστικά οι Τορις βγαίνουν από τη διαδικασία σοβαρά διχασμένοι.

Πειστική χαρακτηρίζει τη νίκη ο Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε απόψε ότι η νίκη του στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής, στην οποία το 41% των βουλευτών του κόμματός του τον καταψήφισε, ήταν «πειστική» και «αποφασιστική» και θα επιτρέψει στη χώρα να προχωρήσει προς τα εμπρός.

Ο Τζόνσον είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

«Νομίζω ότι είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, ένα πειστικό, αποφασιστικό αποτέλεσμα και αυτό που σημαίνει είναι ότι ως κυβέρνηση μπορούμε να προχωρήσουμε και να επικεντρωθούμε σε πράγματα που ενδιαφέρουν πραγματικά τους ανθρώπους» είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Τζόνσον εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους βουλευτές των Συντηρητικών που τον στήριξαν και είπε ότι τώρα το κόμμα θα πρέπει να ενωθεί ώστε «να αφήσουμε πίσω μας αυτά στα οποία επικεντρώνονταν τα μέσα ενημέρωσης». «Μας δίνεται η ευκαιρία να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την οικονομία», τόνισε.

Τα μαθηματικά

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 180 βουλευτές των Τόρις θα έπρεπε να καταψηφίσουν τον Μπόρις Τζόνσον, προκειμένου να αποχωρήσει από τη θέση του.

Νωρίτερα, ο βρετανός «τσάρος κατά της διαφθοράς», βουλευτής των Τόρις Τζον Πένροουζ, υπέβαλε την παραίτηση του από το κυβερνητικό του αξίωμα δηλώνοντας ότι θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής.

Αντίστοιχα, και ο Βρετανός βουλευτής, Ντάγκλας Ρος, ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος της Σκοτίας, είχε δηλώσει ότι θα ψηφίσει υπέρ της μομφής κατά του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Τι συνέβη την τελευταία φορά που οι Τόρις διεξήγαγαν ψήφο εμπιστοσύνης;

Τον Δεκέμβριο του 2018, η τότε πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, δέχτηκε τεράστια κριτική στο Συντηρητικό Κόμμα για τον τρόπο με τον οποίο υλοποιούσε το Brexit. Όταν το 15% των βουλευτών της δήλωσε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στην ηγεσία της, προκηρύχθηκε ψηφοφορία, όπως συνέβη σήμερα για τον Μπόρις Τζόνσον.

Η Μέι κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης, με το 63% των βουλευτών να την υποστηρίζει. Αυτό σήμαινε ότι μια τέτοια ψηφοφορία δεν θα μπορούσε να γίνει για τον επόμενο χρόνο. Ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό.  Τον Μάιο του 2019, η Μέι είπε ότι δεν ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει το Brexit και ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία των Τόρις τον επόμενο μήνα, ανοίγοντας τον δρόμο για την αντικατάστασή της - με τον νικητή να είναι επίσης ο επόμενος πρωθυπουργός.

Ο Τζόνσον ανέλαβε τον Ιούλιο του 2019.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v