Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες χώρες έχουν εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο εμβόλιο, αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για την εξάλειψη της ευλογιάς είναι έως και 85% αποτελεσματικά εναντίον της, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ποιες χώρες έχουν εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων

Καθώς περισσότερες χώρες στις οποίες η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι ενδημική αναφέρουν κρούσματα της ιογενούς νόσου, ορισμένες κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να προσφέρουν εμβόλια στους πιο εκτεθειμένους πολίτες.

Οπως σημειώνει το Reuters, δεν υπάρχει συγκεκριμένο εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων, αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιήθηκαν για την εξάλειψη της ευλογιάς είναι έως και 85% αποτελεσματικά εναντίον της, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ακολουθεί μια λίστα με τις χώρες που έχουν αρχίσει μέχρι στιγμής να προσφέρουν εμβόλιο ή να φτιάχνουν αποθέματα:

Ευρώπη

* Η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για μια συμφωνία κοινής αγοράς για εμβόλια και αντιιικά φάρμακα κατά της ευλογιάς των πιθήκων, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 27 Μαΐου.

* Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων του μπλοκ δήλωσε στις 2 Ιουνίου ότι βρισκόταν σε συνομιλίες με την Bavarian Nordic σχετικά με δεδομένα δοκιμών που θα μπορούσαν να στηρίξουν την επέκταση της εγκεκριμένης χρήσης του εμβολίου Imvanex, γνωστού ως Jynneos στις Ηνωμένες Πολιτείες, πέρα από την ευλογιά και για την ευλογιά των πιθήκων.

* Η Βρετανία δήλωσε στις 26 Μαΐου ότι είχε προμηθευτεί περισσότερες από 20.000 δόσεις εμβολίου που παρασκευάστηκαν από την Bavarian Nordic. Στις 20 Μαΐου είχε προσφέρει ένα εμβόλιο κατά της ευλογιάς σε ορισμένους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και σε άλλους που μπορεί να είχαν εκτεθεί. 

* Η Δανία δήλωσε στις 25 Μαΐου ότι θα λάβει 200 εμβόλια κατά της ευλογιάς των πιθήκων από την Ολλανδία και ότι εργάζεται για την αγορά χιλιάδων άλλων, καθώς η χώρα εξετάζει τον εμβολιασμό των στενών επαφών των μολυσμένων.

* Η Γαλλία συνέστησε στις 25 Μαΐου ότι το υγειονομικό προσωπικό και οι ενήλικες  που έχουν εκτεθεί σε ασθενή με ευλογιά των πιθήκων πρέπει να εμβολιάζονται.

* Η Γερμανία έδωσε εντολή στις 24 Μαΐου έτσι ώστε 40.000 δόσεις Imvanex να είναι έτοιμες για εμβολιασμούς, εάν η έξαρση στη χώρα γίνει πιο σοβαρή.

* Η Ισπανία στις 25 Μαΐου δήλωσε ότι θα αγοράσει το εμβόλιο Imvanex, αλλά δεν διευκρίνισε τον αριθμό των δόσεων. 

Βόρεια Αμερική

* Ο Καναδάς υπέγραψε στις 7 Ιουνίου συμβόλαιο 56 εκατ. δολαρίων με την Bavarian Nordic για το εμβόλιο της ευλογιάς, το οποίο έχει επίσης εγκριθεί για χρήση κατά της ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα, με τις παραδόσεις να ξεκινούν τον επόμενο χρόνο.

* Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν στις 6 Ιουνίου ότι θα παραγγείλουν επιπλέον 36.000 δόσεις εμβολίων κατά της ευλογιάς των πιθήκων από την Bavarian Nordic. Οι δόσεις θα προστεθούν στις 36.000 που υπάρχουν στο Στρατηγικό Εθνικό Απόθεμα των ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v