Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Παγκόσμια Τράπεζα κατεβάζει τον πήχη για ανάπτυξη

Κίνδυνο επιστροφής στη δεκαετία του 1970 βλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα που προειδοποιεί για στασιμοπληθωρισμό διαρκείας με δυνητικά αποσταθεροποιητικές συνέπειες στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

H Παγκόσμια Τράπεζα κατεβάζει τον πήχη για ανάπτυξη

Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να είναι αντιμέτωπη με χρόνια χαμηλής ανάπτυξης και ανόδου των τιμών, ένας τοξικός συνδυασμός ο οποίος θα δοκιμάσει τη σταθερότητα δεκάδων χωρών που ακόμα προσπαθούν να ανακάμψουν από την πανδημία, προειδοποίησε την Τρίτη η Παγκόσμια Τράπεζα.

Όπως μεταδίδει η Washington Post, ο διεθνής οργανισμός μείωσε την πρόβλεψη για την ετήσια ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας στο 2,9% από 4,1% τον Ιανουάριο.

Τόνισε μάλιστα ότι «η υποτονική ανάπτυξη θα διαρκέσει πιθανότατα για όλη τη δεκαετία εξαιτίας των χαμηλών επενδύσεων στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου».

Ο διεθνής οργανισμός προειδοποίησε ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να κατακερματίσει το παγκόσμιο εμπόριο και τα χρηματοοικονομικά δίκτυα και η εκτίναξη των τιμών των τροφίμων θα μπορούσε να προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές.

«Ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού είναι σημαντικός με δυνητικά αποσταθεροποιητικές συνέπειες για τις οικονομίες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος» υπογράμμισε ο Ντέιβιντ Μάλπας, πρόεδρος του οργανισμού με έδρα την Ουάσιγκτον. «Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος υποσιτισμού και πείνας και ακόμα και λιμού σε κάποιες περιοχές» τόνισε.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v