Αιματηρές μάχες για τον έλεγχο του Ντονμπάς

Δύσκολη η κατάσταση σε Σεβεροντονιέτσκ, Λισιτσάνσκ και Ποπάσνα, λέει ο Ζελένσκι ενώ η Ρωσία υποστηρίζει πως οι στρατιώτες της σημειώνουν πρόοδο. Κίνδυνος χολέρας στη Μαριούπολη.

Αιματηρές μάχες για τον έλεγχο του Ντονμπάς

Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων για τον έλεγχο των πόλεων Σεβεροντονιέτσκ και Λισιτσάνσκ, με τις ρωσικές δυνάμεις να εξακολουθούν να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του Λουγκάνσκ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε πως η κατάσταση είναι δύσκολη σε Σεβεροντονιέτσκ, Λισιχάνσκ και Ποπάσνα, ενώ δεσμεύτηκε πως θα ανακαταλάβει τα εδάφη που πήρε η Ρωσία.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία λέει πως οι στρατιώτες της σημειώνουν πρόοδο, ωστόσο ο Ζελένσκι διαψεύδει πως οι Ρώσοι προελαύνουν στο Ντονμπάς. Πάντα σύμφωνα με τον αρχηγό του ουκρανικού κράτους, η Ρωσία αναπτύσσει κι άλλες μονάδες στο Ντονμπάς και στη νότια περιφέρεια της Χερσώνας για να αντιμετωπίσει τις ουκρανικές αντεπιθέσεις.

Τα ρωσικά στρατεύματα δεν σημείωσαν αξιοσημείωτα εδαφικά κέρδη στις μάχες στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε στο καθημερινό του διάγγελμα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χθες Τρίτη το βράδυ, διαψεύδοντας ρωσικούς ισχυρισμούς πως είναι κοντά η επικράτησή τους στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, το NBC News, επικαλούμενο τοπικούς αξιωματούχους, μετέδωσε πως η πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης ενδέχεται να έρχεται τώρα αντιμέτωπη και με το φάσμα της χολέρας, καθώς το πόσιμο νερό έχει μολυνθεί από σκουπίδια και πτώματα. Κατά την ίδια πηγή, μια κοντινή ρωσική πόλη προετοιμάζει μονάδες λοιμωδών νόσων για την περίπτωση που η χολέρα μολύνει Ρώσους στρατιώτες στη Μαριούπολη.

Σημειώνεται πως οι περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες που παραδόθηκαν στη Μαριούπολη έχουν μεταφερθεί για ανάκριση στη Ρωσία, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS. Επίσης, ο ουκρανικός στρατός γνωστοποίησε πως η Ρωσία παρέδωσε τις σορούς 210 Ουκρανών μαχητών, οι περισσότεροι από τους οποίους σκοτώθηκαν υπερασπιζόμενοι τη Μαριούπολη από το εργοστάσιο Αζοφστάλ.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι, εν τω μεταξύ, είπε πως η Ουκρανία θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα μια «Βίβλο των Εκτελεστών» στην οποία θα δίνει λεπτομέρειες για εγκλήματα πολέμου. Η Ρωσία πάντως εξακολουθεί να αρνείται πως στοχεύει άμαχους πολίτες στη σύρραξη.

Σε μια άλλη εξέλιξη όπως γνωστοποίησε η αρμόδια αρχή του ΟΗΕ, οι ανιχνευτές ραδιενέργειας στην Αποκλειστική Ζώνη γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ είναι και πάλι online, για πρώτη φορά από τότε που η Ρωσία κατέλαβε την περιοχή στις 24 Φεβρουαρίου, και τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι κανονικά.

Από το «μέτωπο» της οικονομίας, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν τις αποθήκες ενός εκ των μεγαλύτερων terminals αγροτικών εμπορευμάτων της Ουκρανίας στο λιμάνι του Μικολάιφ το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπως γνωστοποίησε ο επικεφαλής της περιοχής, αναφορά η οποία όμως -όπως αναφέρει το Reuters- δεν επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητες πηγές.

Ο πρώτος υφυπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων της Ουκρανίας είπε πως η χώρα θα μπορούσε να εξάγει κατά μέγιστο μόνο 2 εκατ. τόνους σιτηρών τον μήνα, αν η Ρωσία αρνηθεί να άρει τον αποκλεισμό στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας συζήτησαν το ενδεχόμενο δημιουργίας διαδρόμου εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία και τη βόρεια Συρία, όπως γνωστοποίησε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Η δε Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε επιπλέον χρηματοδότηση 1,49 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, προκειμένου να βοηθήσει στην καταβολή μισθών για τους κρατικούς υπαλλήλους και τους κοινωνικούς λειτουργούς.

Πηγή: Reuters, TASS, NBC News

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v