Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ευλογιά των πιθήκων μεταφέρεται μέσω του αέρα!

Alert από ΗΠΑ. Η αλλαγή στις οδηγίες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υποδηλώνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μεταδοθεί μέσω σταγονιδίων όπως και ο κορωνοϊός.

Η ευλογιά των πιθήκων μεταφέρεται μέσω του αέρα!

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ενημέρωσαν τις οδηγίες τους την περασμένη εβδομάδα για τους ταξιδιώτες που επιθυμούν να προστατευτούν από την ευλογιά των πιθήκων. Αυτή ήταν μια από τις συστάσεις της: «Φορέστε μάσκα. Η χρήση μάσκας μπορεί να σας προστατεύσει από πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της ευλογιάς των πιθήκων».

Οπως μεταδίδουν οι New York Times, αργά το βράδυ της Δευτέρας, αυτή η σύσταση διαγράφηκε.

«Τα CDC αφαίρεσαν τη σύσταση μάσκας από την υγειονομική ειδοποίηση ταξιδίων για την ευλογιά των πιθήκων, επειδή προκάλεσε σύγχυση», ανέφερε η υπηρεσία σε δήλωσή της την Τρίτη.

Ωστόσο, ο Οργανισμός εξακολουθεί να λέει ότι σε χώρες όπου η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώνεται, οι «οικογενειακές επαφές και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας» θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να φορούν μάσκες. Αυτή η κατευθυντήρια γραμμή ισχύει επίσης για «άλλα άτομα που μπορεί να βρίσκονται σε στενή επαφή με ένα άτομο που έχει επιβεβαιωθεί με ευλογιά των πιθήκων».

Η στροφή υπονοεί μια ελάχιστα συζητημένη πτυχή της τρέχουσας επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων: Ο ιός μπορεί να μεταφερθεί μέσω του αέρα, τουλάχιστον σε μικρές αποστάσεις. Ενώ η μετάδοση μέσω του αέρα είναι μόνο ένας μικρός παράγοντας στη συνολική εξάπλωση, όπως σημειώνουν οι ειδικοί σε συνεντεύξεις τους, δεν υπάρχουν ισχυρές εκτιμήσεις σχετικά με το πόσο τελικά συνεισφέρει.

Σε άλλο σημείο της ιστοσελίδας τους, τα CDC εξακολουθούν να προτρέποιυν τους ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων να φορούν χειρουργική μάσκα, «ιδιαίτερα εκείνους που έχουν αναπνευστικά συμπτώματα». Ζητούν επίσης από μέλη οικογενειών να «εξετάσουν το ενδεχόμενο να φορούν χειρουργική μάσκα», όταν βρίσκονται παρουσία του ατόμου με ευλογιά των πιθήκων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v