Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Οι Ρώσοι κλέβουν το σιτάρι μας

Η επισιτιστική κρίση προκαλείται από τη ρωσική επιθετικότητα και όχι από τις κυρώσεις, δηλώνει ο Ντμίτρο Κουλέμπα. Έχουν κλαπεί 600.000 τόνοι σιτηρών, υποστηρίζεται, και ένα μέρος τους εξάγεται λαθραία από την Κριμαία προς Συρία και Μέση Ανατολή.

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Οι Ρώσοι κλέβουν το σιτάρι μας

Η εκρηκτική αύξηση στις τιμές των σιτηρών, που εγείρει τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης σε όλο τον κόσμο, προκαλείται από τη «ρωσική επιθετικότητα» στην Ουκρανία και όχι από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα, διαβεβαίωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

«Η πραγματική αιτία της κρίσης είναι η ρωσική επιθετικότητα, όχι οι κυρώσεις», υποστήριξε ο Ντμίτρο Κουλέμπα μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας είπε ότι έχει «καταρριφθεί» το ρωσικό αφήγημα, σύμφωνα με το οποίο η αιτία της επισιτιστικής κρίσης είναι οι κυρώσεις.

Σύμφωνα με την ένωση των Ουκρανών παραγωγών γεωργικών προϊόντων UAC, η Ρωσία έχει κλέψει περίπου 600.000 τόνους σιτηρών από τα ουκρανικά εδάφη που κατέλαβε, και προχώρησε στην εξαγωγή μιας ποσότητας. Το Κίεβο θα ζητήσει από τη Ρωσία αποζημίωση τόσο για την κλοπή της σοδειάς όσο και για την καταστροφή της περιουσίας των αγροτών, είπε ο αντιπρόεδρος της UAC Ντένις Μαρτσούκ.

«Μέχρι σήμερα, περίπου 600.000 τόνοι έχουν κλαπεί από γεωργικές εταιρείες και μεταφέρθηκαν στο προσωρινά κατεχόμενο έδαφος της Κριμαίας και από εκεί σε λιμάνια, ιδίως στη Σεβαστούπολη, απ’ όπου φεύγουν πλοία για τη Μέση Ανατολή», είπε ο Μαρτσούκ μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση. Περίπου 100.000 τόνοι έχουν ήδη εξαχθεί με πλοία στη Συρία, με βάση στοιχεία που «κατέγραψαν οι ΗΠΑ».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v