Πρώτο «ναι» για ένταξη στην ΕΕ αναμένεται να πάρει η Ουκρανία

Να συστήσει να της χορηγηθεί το καθεστώς υποψήφιας χώρας ετοιμάζεται η Κομισιόν. Πρόκειται για βασικό βήμα στη μακρά πορεία προς την ένταξη στο μπλοκ. Ωστόσο, υπάρχουν κράτη-μέλη που αντιδρούν στη διεύρυνση.

Πρώτο «ναι» για ένταξη στην ΕΕ αναμένεται να πάρει η Ουκρανία

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να συστήσει την επόμενη εβδομάδα να χορηγηθεί στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας, ένα βασικό βήμα στη μακρά πορεία προς την ένταξή της στην ΕΕ, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η σύσταση, η οποία πρέπει να συζητηθεί και να εγκριθεί από το Σώμα των Επιτρόπων της ΕΕ, θα συνοδεύεται από όρους που συνδέονται με το Κράτος Δικαίου και τη νομοθεσία κατά της διαφθοράς, είπαν οι πηγές που αρνήθηκαν να κατονομαστούν, για ένα εμπιστευτικό θέμα.

Η στιγμή θα είναι σημαντική για την Ουκρανία, η οποία έχει επενδύσει τόσο μεγάλο μέρος του πολιτικού της μέλλον σε μια στενότερη σχέση με την Ευρώπη. Ωστόσο, δεν υπάρχει υφιστάμενος γρήγορος δρόμος για την επιτάχυνση της μακράς διαδικασίας ένταξης και η Ουκρανία πρέπει ακόμη να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις των βασικών κρατών που έχουν αντιταχθεί στη διεύρυνση του μπλοκ.

Μια τελική γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ακόμη κι αν είναι θετική, θα χρειαζόταν την έγκριση των κρατών-μελών, πριν λάβει επίσημα το καθεστώς η Ουκρανία. Οι ηγέτες του μπλοκ πρόκειται να συζητήσουν το θέμα στις Βρυξέλλες στις 23-24 Ιουνίου και αρκετές χώρες έχουν δηλώσει ότι είναι κατά της κίνησης, λέγοντας ότι δεν μπορεί να δοθεί προτίμηση στην Ουκρανία έναντι των υπάρχοντων αιτούντων. Η διαδικασία ένταξης περιλαμβάνει ένα επίπονο σύνολο βημάτων και συνθηκών, που κανονικά μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από μια δεκαετία.

Η γνωμοδότηση αναμένεται να έρθει στις 17 Ιουνίου, είπαν οι πηγές.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι οι εργασίες συνεχίζονται, για να εκφέρει τη γνώμη της ενόψει της επόμενης συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι υπέβαλε επίσημα αίτηση για ένταξη στην ΕΕ στα τέλη Φεβρουαρίου και η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρέδωσε ένα ερωτηματολόγιο ιδιότητας μέλους στον Ουκρανό πρόεδρο, όταν επισκέφθηκε το Κίεβο τον Απρίλιο. Η Φον ντερ Λάιεν έχει επανειλημμένα πει ότι η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v