Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζα της Αγγλίας: Οι μεγάλες τράπεζες δεν είναι πια «too big to fail»

Οι επενδυτές και όχι οι φορολογούμενοι να επιβαρύνονται τις δαπάνες, όταν οι τράπεζες αντιμετωπίζουν δυσκολίες, σημειώνεται στην αξιολόγηση. Σε ποιες βρήκε ελλείψεις και ποια βγήκε αλώβητη.

Τράπεζα της Αγγλίας: Οι μεγάλες τράπεζες δεν είναι πια «too big to fail»

Η Τράπεζα της Αγγλίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης στις μεγαλύτερες τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου σημαίνει ότι καμία δεν πρέπει να απαιτεί δημόσια διάσωση σε περίπτωση κρίσης.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η πολυαναμενόμενη απάντηση της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας (ΒΟΕ) στις αυτοαξιολογήσεις οκτώ τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των HSBC Holdings και Barclays, διαπίστωσε ότι τα εσωτερικά τους συστήματα θα έπρεπε να αποτρέψουν το είδος της κρατικής παρέμβασης που χρειαζόταν στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ακόμη και αν οι εταιρείες αποτύχουν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να πληρώσουν δισεκατομμύρια λίρες για να υποστηρίξουν οντότητες όπως η Royal Bank of Scotland.

Το καθεστώς εξυγίανσης «μειώνει τους κινδύνους για τους καταθέτες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα και προστατεύει καλύτερα τα δημόσια κεφάλαια του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Ντέιβ Ράμσντεν, αναπληρωτής κυβερνήτης για τις αγορές και τις τράπεζες στην BOE, την Παρασκευή. Η κεντρική τράπεζα πρόσθεσε ότι ακόμη και αν χρειαζόταν εκκαθάριση μιας τράπεζας, οι πελάτες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους κανονικά.

Οι τράπεζες των οποίων τα σχέδια εξετάστηκαν ήταν οι Barclays, HSBC, Lloyds Banking Group Plc, Nationwide, NatWest Group Plc, το βρετανικό τμήμα της Banco Santander SA, Standard Chartered Plc και Virgin Money UK Plc.

«Οι τράπεζες που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες μπορούν να παραμείνουν ανοιχτές και να συνεχίσουν να παρέχουν ζωτικής σημασίας τραπεζικές υπηρεσίες», δήλωσε η Εκτελεστική Διευθύντρια Εξυγίανσης της BOE Sasha Mills. «Με τους επενδυτές, όχι τους φορολογούμενους, πρώτους στη σειρά για να επιβαρυνθούν τις δαπάνες».

Ενώ η BOE δεν βρήκε ουσιαστικά ζητήματα στα σχέδια των τραπεζών, εντόπισε ελλείψεις στον τρόπο με τον οποίο η HSBC και η Standard Chartered επεξεργάζονταν την πρόσβασή τους σε χρηματοδότηση ρευστότητας και τις επιλογές τους για αναδιάρθρωση σε μια κρίση. Η Lloyds, η οποία διασώθηκε μετά τη συγχώνευσή της το 2008 με την HBOS, διαπιστώθηκε επίσης ότι υστερούσε στην ανάλυση ρευστότητάς της.

Τα ζητήματα θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τα ανώτερα στελέχη και τις ρυθμιστικές αρχές «να λάβουν έγκαιρες και ισχυρές αποφάσεις», σύμφωνα με την έκθεση. Και οι τρεις τράπεζες έχουν δεσμευτεί να εργαστούν για τις ελλείψεις, με την HSBC να λέει ότι οι αλλαγές της «ενδεχομένως θα εκτελεστούν σε μια πολυετή περίοδο».

Η έκθεση βρήκε επίσης «περιοχές για περαιτέρω βελτίωση» σε έξι τράπεζες, που σημαίνει ότι μόνο η μονάδα της Santander εμφανίστηκε χωρίς κανένα ζήτημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v