Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλμα στις τιμές του φυσικού αερίου στην Eυρώπη

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι μειώνει κατά 40% τις ροές μέσω του Nord Stream λόγω τεχνικών προβλημάτων στον σταθμό της στη Βαλτική. Κίνδυνος να περιοριστούν για καιρό οι ποσότητες που παραδίδονται.

Αλμα στις τιμές του φυσικού αερίου στην Eυρώπη

Οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων φυσικού αερίου στην Ευρώπη πραγματοποίησαν άλμα την Τρίτη μετά την ανακοίνωση της Gazprom ότι μείωσε τις ροές μέσω του Nord Stream λόγω τεχνικών προβλημάτων, ενώ τερματικός σταθμός LNG στο Τέξας έπαθε βλάβη μετά από πυρκαγιά και θα μείνει εκτός λειτουργίας για τρεις μήνες. 

Ειδικότερα, η τιμή του ολλανδικού συμβολαίου εκτινάχτηκε ως και 21% στα 101 ευρώ, προτού σημειώσει μικρή πτώση στα 98 ευρώ.

Οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία άφησαν κολλημένο στο εξωτερικό τον βασικό εξοπλισμό για τη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, με αποτέλεσμα οι αποστολές διά της βασικής οδού προς τη Γερμανία ενδεχομένως να περιοριστούν για κάποιο χρονικό διάστημα.

Eιδικότερα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, λόγω των κυρώσεων δεν μπορεί να επιστρέψει από συντήρηση στον Καναδά η βασική τουρμπίνα κατασκευής Siemens, ενώ παράλληλα δεν γίνεται να αποσταλεί για συντήρηση στο εξωτερικό μια δεύτερη τουρμπίνα.

Η Gazprom δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη ότι μειώνει κατά 40% τις ροές μέσω του Nord Stream λόγω τεχνικών προβλημάτων στον σταθμό της στη Βαλτική, με αποτέλεσμα οι παραδόσεις να μην ξεπερνούν τα 100 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως και οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη να ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας δήλωσε ότι η ασφάλεια του εφοδιασμού είναι «επί του παρόντος εγγυημένη».

«Παρακολουθούμε την κατάσταση και εξετάζουμε τα γεγονότα», ανέφερε το υπουργείο μέσω email...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v