Eurointelligence: «Κρυφά κέρδη» $600 εκατ. για Ουγγαρία από φόρο στο ρωσικό αργό

Ο Βίκτορ Όρμπαν δεν έχει κανένα σοβαρό κίνητρο να λάβει μέρος στο εμπάργκο της Ε.Ε. κατά του ρωσικού αργού, καθώς επωφελείται μέσω ειδικού φόρου από τις υψηλότερες τιμές, εκτιμά ανάλυση της Eurointelligence.

Eurointelligence: «Κρυφά κέρδη» $600 εκατ. για Ουγγαρία από φόρο στο ρωσικό αργό

H Oυγγαρία μπορεί να αποκομίσει ως και $600 εκατ. τον χρόνο από φόρο στο ρωσικό πετρέλαιο «εις βάρος όλων των άλλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση», εκτιμά η ερευνητική εταιρεία Eurointelligence.

H oυγγρική κυβέρνηση, η οποία κέρδισε εξαίρεση από το εμπάργκο της Ε.Ε. στο ρωσικό αργό, εισήγαγε πρόσφατα ειδικό φόρο 25% στη διαφορά ανάμεσα στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου και στις διεθνείς τιμές. 

Όπως μεταδίδει η Guardian, η Eurointelligence εκτιμά ότι ο φόρος αυτός θα μπορούσε να αποφέρει στη Βουδαπέστη «κρυφά κέρδη» $600 εκατ. τον χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουγγαρία ήταν μία από τις τρεις χώρες χωρίς πρόσβαση στη θάλλασα, μαζί με τη Σλοβακία και την Τσεχία, που έλαβαν επ' αόριστον εξαίρεση από το ευρωπαϊκό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου. 

Η ανάλυση της Eurointelligence υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, δεν έχει κάποιο σοβαρό κίνητρο να ενταχθεί στο εμπάργκο της Ε.Ε. κατά του ρωσικού αργού. «Για τον Όρμπαν, η διατήρηση των εισαγωγών μέσω του ρωσικού αγωγού και η επιβολή εμπάργκο σε όλα τα υπόλοιπα είναι ο καλύτερος από τους δύο κόσμους» ανέφερε έκθεση της Eurointelligence.«Η κυβέρνησή του θα επωφελείται τόσο από τις υψηλότερες τιμές στο πετρέλαιο και τη συνέχιση των παραδόσεων ρωσικού αργού καρπώνοντας μερικά από τα έσοδα, εις βάρος όλων των άλλων στην Ε.Ε. Ποιον λόγο έχει να κάνει πίσω» τονίζεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v