CEO Intesa: Η Ιταλία να απεξαρτηθεί από την ΕΚΤ, «λεφτά υπάρχουν»

Να στραφεί στις ιδιωτικές αποταμιεύσεις και στα κρατικά περιουσιακά στοιχεία για να διατηρήσει τη βιωσιμότητα του χρέους της, κάλεσε την Ιταλία ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας. Μίλησε για διπλή, «ενεργειακή και οικονομική» ανεξαρτησία.

CEO Intesa: Η Ιταλία να απεξαρτηθεί από την ΕΚΤ, «λεφτά υπάρχουν»

Η Ιταλία δεν θα πρέπει να βασίζεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους της, ύψους 2,7 τρισ. ευρώ, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το υψηλό επίπεδο ιδιωτικών αποταμιεύσεων και κρατικών περιουσιακών στοιχείων για να το διατηρήσει βιώσιμο, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Δεν έχει νόημα, πιστεύω, να μιλάμε για ενεργειακή ανεξαρτησία και όχι για οικονομική ανεξαρτησία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Intesa Κάρλο Μεσίνα, σε φοιτητικό συνέδριο για την οικονομική εκπαίδευση.

Ο Μεσίνα πρόσθεσε ότι η Ιταλία πρέπει να τονώσει την ανάπτυξη και να υιοθετήσει μέτρα για τη μείωση του δημόσιου χρέους της, ώστε να μη χρειάζεται να βασίζεται σε αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ για να διατηρηθεί υπό έλεγχο το κόστος του χρέους.

«Αν ήμουν στη Γερμανία, θα είχα κι εγώ πρόβλημα, αν κοιτούσα τα 10 τρισ. ευρώ ιταλικών αποταμιεύσεων και εσείς θέλατε να χρηματοδοτήσει το χρέος η ΕΚΤ. Καθένας πρέπει να ορίζει τη μοίρα του, αν έχει τη δύναμη να το κάνει, και η Ιταλία έχει αυτή τη δύναμη», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v